LITERATURA
Cultura 25/11/2012

Presenten a Guadalajara el llibre pòstum de Carlos Fuentes

El testament "personal i humà" de l'escriptor s'ha presentat a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara, la més improtant de la literatura hispana

Efe
1 min
Carlos Fuentes

MèxicAmics de l'escriptor Carlos Fuentes han presentat la seva última novel·la, 'Federico en su balcón', publicada a títol pòstum i considerada un testament "personal i humà" de l'escriptor mexicà.

L'assagista mexicà Federico Reis Heroles, amic personal de Fuentes, va dir que aquesta publicació "definitiva i última" mostra a un escriptor sense concessions ni coquetejos amb qualsevol tipus de popularitat. "Fuentes innova en la seva forma narrativa, repta el lector i es repta a si mateix sobretot perquè tenia una enorme il·lusió en aquest text", va detallar.

'Federico en su balcón' comença quan Dante Loredano, àlies de l'autor, entaula un diàleg amb el seu veí de balcó, el filòsof Friedrich Nietzsche. Aquest el guia a través d'una ciutat desconeguda que està experimentant una revolució social i li presenta certs personatges a través dels quals exemplifica les reflexions que realitza.

Sobre el text, l'argentina Luisa Valenzuela va dir que Fuentes va saber confirmar fins a la seva mort la seva valentia com a escriptor: "Carlos era l'escriptor que volia abastar-ho tot i omplia el nostre cor obrint-nos el seu", va afegir.

En l'acte, Juan Cruz, editor d'Alfaguara i d'alguns dels llibres de l'autor de 'La muerte de Artemio Cruz' va afirmar que aquest és "el seu testament literari, però també personal i humà". El llibre, escrit en els últims mesos de vida de Fuentes és "un poema i un manifest en el que caben tots els Carlos Fuentes possibles", va dir Cruz.

Editat per Alfaguara, 'Federico en su balcón' narra una història que no té res a veure amb els seus llibres més coneguts de l'escriptor sinó que enfronta els personatges i hi deixa anar algunes confessions personals.

stats