CINEMA
Cultura 27/04/2013

Carta d'amor a una amistat trencada

Greta Gerwig descriu la ruptura entre dues amigues a la sensació 'indie' 'Frances Ha', que es presenta al D'A

X. Serra
3 min
AUTORA I BALLARINA  Greta Gerwig actua, firma  el guió i balla a Frances Ha, una agredolça comèdia novaiorquesa sobre les relacions d'amistat.

Barcelona"No existeix cap paraula per al moment en què una amiga et trenca el cor -assegurava Greta Gerwig al gener al festival de Berlín-. I tampoc és un tema sobre el qual s'hagin escrit gaires cançons. Però pot ser tan dolorós com una ruptura sentimental". L'actriu i guionista, un dels noms en auge del nou cinema indie nord-americà, presentava a la Berlinale Frances Ha , una comèdia novaiorquesa dirigida per Noah Baumbach amb Gerwig com a protagonista i guionista que es projecta avui al Festival de Cinema d'Autor de Barcelona, el D'A. El film defineix la Frances i la Sophie com "una parella lesbiana sense sexe", dues companyes de pis que són cul i merda i no conceben la vida sense l'altra. Però aquest ecosistema emocional es veu amenaçat quan la Sophie comença una relació seriosa que canvia les seves prioritats.

Gerwig, que interpreta la Frances, no té problemes a rastrejar els orígens biogràfics del seu guió. "La Sophie és una amalgama de les amigues que vaig tenir a l'escola, que era només per a noies -explica-. L'amistat femenina és una de les coses més importants que m'han passat a la vida i passar de compartir-ho tot amb algú a no tenir-la al costat va ser molt dolorós". L'actriu té cicatrius que ho demostren. "Fa un parell d'anys vaig quedar amb una amiga. Abans acostumàvem a dormir al mateix llit, esmorzàvem juntes i passàvem l'una amb l'altra cada minut del dia quan no treballàvem. Ara, però, havíem de trucar-nos i quedar si volíem veure'ns unes hores. És trist, però alhora és part del procés de créixer i madurar. De vegades cal trobar una nova forma de relacionar-te amb la gent perquè, si no, et quedes sense relació", diu.

Noies de Nova York

A banda de la Sophie, l'altra relació important de la Frances és la que té amb la ciutat de Nova York. "Hi ha dies que només el fet de viure a Nova York et pot arribar a fer sentir que a la vida tot és possible", diu Gerwig, que, com la Frances, va abandonar el seu Sacramento natal per seguir la llarga tradició d'anar a viure a Nova York i buscar-se la vida laboralment. "Històricament ha sigut una ciutat d'immigrants, un símbol d'esperança i d'una nova vida -comenta-. Però ara els lloguers són tan absurdament alts que la gent prefereix anar a altres ciutats". Per exemple? "Pittsburgh. És la nova Nova York", proclama.

Nova York també és l'escenari de la sèrie Girls , de Lena Dunham, amb la qual Frances Ha comparteix uns llaços visibles -l'interès per l'amistat femenina, el retrat de la precarietat laboral i emocional d'uns joves, la presència compartida de l'actor Adam Driver- i altres d'invisibles. "La Lena i jo som amigues des de fa molts anys -confessa Gerwig- i penso que Girls és genial. És un punt d'inflexió en les narracions sobre dones escrites per dones que intenten ser divertides, profundes i diferents del que s'havia fet abans. Però la veritat és que no vaig veure la sèrie fins després d'haver enllestit el rodatge de la pel·lícula".

Amor sense sexe

Una de les diferències més evidents entre Frances Ha i Girls és que en la primera no hi ha escenes de sexe. "No és que Noah i jo decidíssim que la Frances no tindria cap relació romàntica, però quan vam adonar-nos que explicàvem una història que no tenia res a veure amb l'absència o presència d'un nòvio, ens va encantar la idea. Estic molt orgullosa d'haver escrit una història en què l'amor romàntic no té un paper especial", resumeix. De fet, l'únic moment de la pel·lícula en què s'albira la possibilitat d'una relació romàntica, quan el personatge d'Adam Driver fa un tímid avançament cap a la Frances, ella l'interromp amb un soroll de concurs televisiu. "Meeek!", reprodueix Gerwig entre rialles. "És el so més estrany que em va sortir. En un cert tipus de pel·lícules, aquest seria el moment en què els personatges tenen un sexe horrible i incòmode. Però no volia que la Frances passés per això!".

Gerwig i Baumbach, que es van conèixer en l'anterior pel·lícula del director, Greenberg , han escrit plegats un altre guió i a l'horitzó hi ha un projecte d'animació. Són clarament la parella de moda en el cinema indie nord-americà.

stats