Violència sexual

Cas Aula de Lleida: la Fiscalia denuncia Antonio Gómez i dues exdirectores del centre

El professor podria ser jutjat després d'arxivar-se per prescripció els primers casos contra ell, mentre que les responsables de l'escola coneixien el que passava i no van actuar

2 min
Antonio Gómez en un fragment d'El sostre groc

BarcelonaLa Fiscalia de Lleida ha denunciat l’exdirector i professor de l’Aula de Teatre de Lleida Antonio Gómez per un delicte d’abús sexual i un delicte continuat d’abusos sexuals. En l’escrit del 15 de setembre passat al qual ha tingut accés l’ARA, es denuncien també les exdirectores del centre Mercè Ballespí i Mireia Teixidó per "un delicte continuat d’omissió del deure d’impedir delictes". El ministeri fiscal demana al jutjat que admeti a tràmit el procediment i citi a declarar els tres investigats perquè veu "indicis suficients de criminalitat".

La denúncia contra Gómez se sustenta en dos testimonis d’alumnes de l’Aula nascudes l’any 2000. Una d’elles relata uns fets quan era menor d’edat i tenia 17 anys. En un exercici a classe ell va jugar amb el seu cos, introduint-li els dits a la boca i jugant amb la llengua, amb evident "ànim libidinós", diu l’escrit. La segona denúncia també fa referència a exercicis a classe en què el professor, amb un "evident propòsit de satisfer els seus instints sexuals", va fer tocaments a una noia, de 18 anys, i en una segona ocasió la va besar, llepar i va tocar-la per "tot el cos".

El ministeri fiscal inclou en la causa dues exresponsables de l’Aula. En el cas de Ballespí, directora fins al 2009, va tenir coneixement a través de quatre professores que Gómez tenia "contacte físic sexualitzat amb diverses alumnes", una d’elles menor. L’avís van fer-li el 2007 i, segons el text de la Fiscalia, la resposta de direcció va ser demanar discreció perquè les famílies no se’n podien "assabentar", ja que això podria suposar "tancar l’Aula". Davant de la "inacció", tres de les docents van marxar. La quarta era Mireia Teixidó, que va continuar compartint espai amb Gómez, i va arribar a ser directora del centre. De fet, quan el cas esclata l’any 2018, ella portava les regnes de la institució.

D’aquesta manera, Antonio Gómez podria ser jutjat per primera vegada pels abusos que va cometre durant dues dècades a desenes d’alumnes de l’Aula de Teatre de Lleida, un cas que va destapar l’ARA el maig del 2020. Dos anys abans, un grup de nou noies l’havia denunciat per uns fets ocorreguts entre el 2001 i el 2008, però la carpeta es va acabar arxivant perquè havien prescrit. Tot i que la fiscal va comprovar la veracitat dels relats de les noies, la via judicial no va tirar endavant. Gómez va marxar de l’Aula, que dirigia Teixidó, amb una indemnització de gairebé 60.000 euros. Va posar rumb al Brasil, on el situen les últimes informacions.

Després del reportatge de l’ARA, la cineasta catalana Isabel Coixet va fer el documental El sostre groc. El 31 d’octubre passat, l’advocada Carla Vall, en representació de l’Ajuntament de Lleida, va lliurar a la Fiscalia un llapis de memòria groc amb el documental, apuntant que hi havia noves víctimes que van patir abusos de Gómez que no havien prescrit. La denúncia anava també contra un altre docent, Rubén Escartín, però en aquest cas no han aparegut nous casos sobre ell, ja que va abandonar l’Aula fa més de 15 anys.

stats