Llibertat d'expressió
Cultura 29/09/2021

Els casos de Valtònyc, Hasél i Elgio es convertiran en un documental, 'Art.490'

La plataforma No Callarem impulsa una campanya per denunciar la persecució de la llibertat d'expressió a Espanya

Laura Serra
2 min
La campanya de No Callarem es va presentar dilluns a la plaça del Rei

BarcelonaLa plataforma ciutadana No Callarem impulsa el documental Art.490, que vol revertir les penes als tres músics Valtònyc, Pablo Hasél i Elgio (La Insurgencia), "que avui són els rostres visibles de l’actual persecució de la llibertat d’expressió a la música de l’estat espanyol". Els tres creadors han passat per judicis pel contingut de les seves cançons i han estat condemnats; Hasél és a la presó i Valtònyc va fugir a Bèlgica per evitar-la.

El film explicarà la seva història i compta amb una banda sonora inèdita amb artistes com Yolanda Sey, Bittah, Ana Tijoux, Albert Pla, Las Bajas Pasiones, JazzWoman, Mateu Matas Xurí i Irene Reig. No Callarem inicia una campanya de micromecenatge a través de Verkami amb l’objectiu d’aconseguir 75.000 euros per finançar el documental i una campanya social que també ahir van presentar, i que denuncia la vulneració dels drets humans a Espanya a través d'aquests tres casos. De fet, demanen la llibertat de Hasél, el retorn de Valtònyc i l'arxivament de les causes contra tots els represaliats per exercir la llibertat d'expressió, també modificacions del Codi Penal (com l'article 510 corresponent al delicte d'odi, que es pot aplicar ara a grups com els cossos de seguretat, o el 578, que fa referència a l'enaltiment del terrorisme) i la derogació de la llei mordassa, a més de la reparació de les víctimes.

Art. 490, un film per la llibertat –que impulsen No Callarem, la productora audiovisual Bruna i el programa radiofònic Carne cruda– se situa entre el documental social i el de denúncia. Explica la història personal dels tres músics i com els afecten les penes imposades. Yolanda Sey conversa amb Elgio, Ana Tijoux amb Valtònyc i Bittah (Tribade) amb Pablo Hasél. 

stats