Cultura 08/08/2013

Baltasar Kormákur, el 'català' que ha obert el festival de Locarno

Fill d'una escultora islandesa i del pintor barceloní Baltasar Samper, exiliat franquista arxifamós al seu país, estrena '2 guns' amb Mark Wahlberg i Denzel Washington

J.p.
2 min
Baltasar Kormákur, director de 2 guns, és fill d'un pintor català i una escultora islandesa.

Locarno"Soc català", diu rient en una xerrada amb l'ARA el director islandès Baltasar Kormákur. Fins i tot pronuncia les poques paraules que sap en català: "Em dic Baltasar i m'agrada Barcelona". Fill d'una escultora islandesa i del pintor barceloní Baltasar Samper -un dels més famosos d'Islàndia-, també es besnét del músic mallorquí Baltasar Samper i Marquès. I la seva àvia viu en un poble dels Pirineus. Kormákur, que signa així per no ser confós amb el seu pare, relata la història del pintor: "Va marxar de Catalunya per Franco i ara només té la ciutadania islandesa. Podria tenir la doble, però fins que Catalunya no sigui lliure només en tindrà una". Ara està planejant una exposició a Catalunya. "Ha exposat un parell de vegades als Estats Units; aquesta, però, significaria el retorn a casa", diu.

Kormákur va inaugurar ahir el Festival de Locarno amb la seva última cinta, 2 guns , que es va estrenar la setmana passada als Estats Units i ja és numero 1 a la taquilla. Es tracta d'un film d'acció molt entretingut protagonitzat per Mark Wahlberg, a qui considera un amic després que l'actor li produís l'anterior cinta americana, Contraband , i Denzel Washington, de qui va dir que "pot ser un actor difícil". "Ell ho admet i diu que no sap per què li van donar el segon Oscar per Dia d'entrenament ... ja que s'interpretava a ell mateix!" Kormákur va escollir Washington perquè era un paper insòlit per a l'actor: "La gent s'estranya que a la cinta més divertida de l'estiu hi surti Denzel Washington".

2 guns és una buddy movie atípica en què els protagonistes s'amaguen informacions i separen els camins per trobar-se de nou. Acció i humor en un film que, de vegades, sembla un vodevil sofisticat i violent i posa al mateix nivell de mesquinesa els narcotraficants, la DEA, els Navy Seals i la CIA. "No diem que els Navy Seals siguin corruptes, sinó que, com en qualsevol organització, no assumeixen responsabilitats. Els dirigents fan com si no hagués passat res quan s'assabenten que hi ha irregularitats".

stats