ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 23/03/2015

‘Els veïns de dalt’: Cesc Gay truca a la porta del teatre

El cineasta debuta al Teatre Romea amb una comèdia àcida sobre la parella, l’amor i el sexe

Ara
2 min
Pere Arquillué, Àgata Roca, Cesc Gay, Nora Navas i Jordi Rico.

BarcelonaFeia anys que el cineasta Cesc Gay tenia entre cella i cella fer el salt al teatre i escriure una comèdia pura, i finalment els dos debuts coincideixen en l’espectacle Els veïns de dalt, que avui viurà la seva estrena oficial al Teatre Romea. A Gay li feia “molta por” el canvi de disciplina, per això ha optat per llançar-s’hi “molt ben acompanyat”, amb un relat que feia temps que li donava voltes pel cap i que es va adonar que mai portaria al cinema perquè el to no hi encaixava.

Els veïns de dalt és una comèdia “radicalment àcida” sobre la vida en parella, l’amor i el sexe, que s’allunya de l’estil més dramàtic i íntim de les seves pel·lícules ( A la ciutat, Una pistola en cada mano ). Gay reconeix haver-se inspirat en una experiència personal, amb uns veïns “especialment sorollosos” a l’hora de practicar sexe a altes hores de la matinada. La resta, assegura, és ficció.

Les giragonses dins les relacions amoroses, un tema recurrent en la seva filmografia, s’aborden a partir d’un sopar a casa dels protagonistes (Àgata Roca i Pere Arquillué), una parella que no passa pel seu millor moment i que fa d’amfitriona als veïns de dalt (Nora Navas i Jordi Rico), una parella més fresca i agradable que els fa de contrapunt. “Sempre m’ha sorprès que les parelles són capaces del millor i del pitjor i que, a vegades, són capaces de dir-se coses molt lletges en públic”, afirma el dramaturg i guionista. La situació dóna peu a moments tensos i conflictius que van in crescendo fins al final de l’espectacle. “Són les coses noves les que fan que les persones es replantegin el dia a dia”, explica Gay.

Llançar-se amb un ‘dream team’

El cineasta assegura que s’ha sentit molt protegit pels quatre actors del repartiment a l’hora d’endinsar-se en la direcció escènica. “Ningú diria que és un debutant”, reconeixia Arquillué a Gay, que ha dirigit set pel·lícules i diverses sèries. La seva companya Àgata Roca el descriu com un director molt insistent i “amb les idees molt clares” i afegeix que “la comèdia té un ritme trepidant i un regust agredolç”: “Gay tenia molt clar que volia un text que no parés, i la comèdia ajuda a mantenir el ritme, com una partitura, és molt musical”, afirma. Els veïns de dalt també és el debut de Nora Navas en la comèdia i suposa el retorn al gènere d’Arquillué. Per a Navas, la falta d’experiència no ha sigut un handicap: “El Cesc ens ha demanat una interpretació continguda”. “Un encert -segons Roca-, perquè interpretar des de la normalitat genera perplexitat i aquesta perplexitat fa riure”.

“Com a director de cine el que més em feia patir és que al teatre tot és un pla general fix i cada funció és diferent”, explica el dramaturg i guionista. Tot i això, ha sabut treure partit d’aquests obstacles i ha descobert que li agrada la intimitat del teatre, a la qual s’ha adaptat ràpidament. “És més còmode que al cinema, on és molt difícil aixecar projectes i sempre cal posar d’acord molta gent”, assegura. Els veïns de dalt estarà en cartell al Teatre Romea fins al 17 de maig.

stats