Obituari
Cultura 10/07/2015

Les cinc grans interpretacions d'Omar Sharif

L'actor de 'Doctor Jivago' i 'Lawrence d'Aràbia' ha mort aquest divendres als 83 anys

Ara
2 min

BarcelonaL'actor d'origen egipci Omar Sharif ha mort aquest divendres als 83 anys. El van fer cèlebre els seus papers a 'Lawrence d'Aràbia' (David Lean, 1962) i 'Doctor Jivago' (David Lean, 1965). El seu agent havia confirmat fa pocs mesos que l'actor patia Alzheimer.

1. 'Lawrence d'Aràbia' (1962). Dirigida per David Lean l'any 1962, narra la vida de l'oficial britànic Thomas Edward Lawrence durant la Primera Guerra Mundial. Lean buscava actors àrabs que parlessin anglès per protagonitzar la pel·lícula i no va dubtar a donar el paper de príncep Alí a Omar Sharif. El film va guanyar vuit Oscars el 1963, entre els quals destaquen el de millor pel·lícula i millor director, i va ser candidat el 1964 a un Grammy per la seva banda sonora. Amb aquesta cinta Omar Sharif es va emportar el Globus d'Or com a millor actor secundari.

2. 'Doctor Jivago' (1965). Aquest drama, dirigit per David Lean i protagonitzat per Omar Sharif, es basa en el premi Nobel de literatura de 1957 publicat pel rus Boris Pasternak. En aquesta cinta l'actor va treballar amb el seu fill, Tarek Sharif, que interpretava el personatge de Jivago quan és un nen. La pel·lícula va guanyar cinc Oscars i va ser nominada a cinc més, i també va rebre cinc Globus d'Or, entre els quals s'inclouen el de millor pel·lícula dramàtica, millor director i millor guió.

3. 'Funny girl' (1968). Sharif va participar com a actor secundari en el musical dirigit per William Wyler 'Funny girl'. Inspirat en la vida de l'actriu de Broadway Fanny Brice, la pel·lícula mostra diverses escenes on s'ironitza sobre l'afició de l'actor egipci al bridge: moltes vegades anteposava les competicions internacionals en què participava als rodatges. A més d'emportar-se l'Oscar a millor actriu per l'actuació de Barbara Streisand, la pel·lícula va estar nominada en les categories de millor pel·lícula, millor actriu secundària i millor banda sonora, entre altres.

4. 'Top secret!' (1984). Una paròdia de la Segona Guerra Mundial dirigida pel director nord-americà Jim Abrahams i els germans Zucker. Interpretada per Val Kilmer com a protagonista, Lucy Gutteridge, Omar Sharif i Peter Cushing, la pel·lícula recorre el periple d'una estrella del rock americana que viatja a l'Alemanya oriental per participar en un festival cultural però acaba embolicada en una operació de la resistència francesa.

5. 'El senyor Ibrahim i les flors de l'Alcorà' (2003). La carrera d'Omar Sharif va agafar un últim impuls amb el paper protagonista a la pel·lícula de François Dupeyron. Es basa en la novel·la i obra de teatre d'Éric-Emmanuel Schmitt. Va guanyar un Globus d'Or a la millor pel·lícula estrangera.

stats