Violència sexual i abús de poder
Cultura Cinema 07/07/2023

L'Acadèmia del Cinema Català detecta onze víctimes d'abús de poder i de violència sexual i psicològica

També impulsa un codi de bones pràctiques per a tot el sector i un codi de conducta específic per als premis Gaudí

2 min
Presentació del nou departament contra els abusos en l'audiovisual i les arts escèniques

BarcelonaEl departament contra els abusos en el sector audiovisual i de les arts escèniques, impulsat per l'Acadèmia del Cinema Català, ha detectat onze víctimes d'abús de poder i de violència psicològica i sexual en el primer any de funcionament. Aquest òrgan, que es va crear el maig del 2022 arran del reportatge de l'ARA sobre els abusos a l'Institut del Teatre i que té el suport de l'Ajuntament de Barcelona i el departament de Feminismes de la Generalitat, ha dut a terme tretze acompanyaments a les onze víctimes i a dos testimonis. El departament ha proporcionat assessorament jurídic i psicològic de la mà de l'advocada penalista Carla Vall i la psicòloga Aina Troncoso, garantint en tot moment la confidencialitat dels usuaris. Quan es va presentar, el departament havia detectat aproximadament 150 casos d'abusos comesos en institucions públiques i privades del sector.

En paral·lel, l'Acadèmia del Cinema ha començat a redactar un protocol d’actuació propi per prevenir, detectar i reparar les situacions de violència masclista i assetjament sexual o per raó de gènere. El text, inexistent a l'estat espanyol i pioner a Europa, inclourà un codi de bones pràctiques per a tot el sector i un programa de formacions en prevenció i detecció d’abusos als rodatges. A més, valorarà la incorporació a Catalunya de la figura de coordinació d’intimitat en l’àmbit audiovisual i de les arts escèniques per garantir que els actors i les actrius se senten segurs quan roden escenes íntimes.

Una altra de les mesures que ha dut a terme l'Acadèmia aquest any és la creació d'un codi de conducta que estableix una política de tolerància zero amb les agressions verbals, físiques i sexuals que es puguin cometre en l’organització i celebració dels premis Gaudí. També s'ha desenvolupat la primera fase de l'observatori de les violències masclistes, amb més de 350 respostes recollides a través d'un qüestionari anònim a persones del sector, una trentena d'entrevistes i la participació de 21 entitats.

stats