Cinema

J.A. Bayona fa un pas de gegant en la cursa dels Oscars

'La sociedad de la nieve' és precandidata al premi a la millor pel·lícula estrangera i en tres categories tècniques

2 min
J. A. Bayona durant el rodatge de 'La sociedad de la nieve'

BarcelonaLa sociedad de la nieve, de J.A. Bayona, ha entrat en la preselecció de 15 pel·lícules de les quals sortiran les cinc nominades a l'Oscar en la categoria de millor pel·lícula estrangera, que s'anunciaran el 23 de gener. Entre les seves principals rivals hi ha la finlandesa Fallen leaves, d'Aki Kaurismäki; la francesa A fuego lento, de Tran Anh Hung; la britànica La zona de interés, de Jonathan Glazer, i la japonesa Perfect days, de Wim Wenders, entre d'altres. Les últimes produccions espanyoles que van arribar a la shortlist de la categoria van ser El buen patrón (2021), También la lluvia (2010) i Volver (2006), i l'última pel·lícula nominada va ser Dolor y gloria, el 2019. Bayona ja ha arribat més lluny que els últims dos directors catalans que van lluitar per l'Oscar a millor pel·lícula estrangera: ni Carla Simón amb Estiu 1993 i Alcarràs ni Agustí Villaronga amb Pa negre van superar el cribatge de la shortlist.

Excepcionalment, la pel·lícula de J.A. Bayona també ha estat preseleccionada en les shortlists de tres categories tècniques: música original, maquillatge i perruqueria i efectes especials, que consten de 10 finalistes. No és habitual que una producció europea tingui opcions a la nominació en aquestes categories. En aquest cas, La sociedad de la música té l'avantatge que els candidats de dues de les categories ja han guanyat l'Oscar: Michael Giacchino, autor de la banda sonora, el va guanyar el 2010 per Up; i Montse Ribé i David Martí, responsables del maquillatge juntament amb Ana López-Puigcerver i Belén López-Puigcerver, se'l van endur el 2007 pel seu treball a El laberinto del fauno.

Especialment meritòria és la presència de La sociedad de la nieve entre les 10 preseleccionades pels efectes visuals de Laura Pedro i Félix Bergés, que competeixen amb grans superproduccions de Hollywood com Guardians de la Galàxia vol. 3, Indiana Jones i el dial del destí, Missió: Impossible 7, Spider-Man: creuant el multivers i The creator, entre d'altres. L'Acadèmia de Hollywood també ha fet públics els candidats d'altres categories com millor cançó original, so, documental, curtmetratge d'animació, curtmetratge documental i curtmetratge, on el curt Extraña forma de vida de Pedro Almodóvar és un dels candidats.

stats