Llibertat d'expressió
Cultura Cinema 03/02/2023

Llibertat sota fiança per al cineasta iranià Jafar Panahi

El director ha sigut alliberat un dia després de començar una vaga de fam

1 min
El cineasta iranià Jafar Panahi amb el premi especial del jurat del Festival de Berlín per la pel·lícula Fora de joc.

BarcelonaEl cineasta iranià Jafar Panahi ha sigut alliberat aquest divendres, un dia després que es declarés en vaga de fam per denunciar el seu empresonament, tal com informa l'agència Efe. Panahi estava en una presó de Teheran des del juliol per haver criticat la detenció, per part de les autoritats iranianes, dels cineastes Mohammad Rasoulof i Mustafa al-Ahmad.

El director de Taxi Teheran (2015), Ós d'Or al Festival de Berlín, ha abandonat la presó del barri d'Evin. A la porta l'esperaven amics i familiars.

"Rebutjo menjar o beure qualsevol aliment i medicines fins que sigui alliberat. Em quedaré en aquest estat fins que el meu cos, potser sense vida, sigui alliberat de la presó", havia escrit Panahi en una carta publicada dijous per la seva família a les xarxes socials. Panahi definia l'arrest com "un segrest" i considerava que el tractament que rebia de la justícia iraniana i de les forces de seguretat és "il·legal i inhumà".

Jafar Panahi ja havia topat amb les autoritats iranianes el 2009, quan va ser detingut durant l’enterrament de Neda Agha-Soltan, una noia assassinada en les protestes posteriors a les eleccions presidencials. Panahi va ser condemnat a sis anys de presó i vint d’inhabilitació com a cineasta, acusat de fer propaganda contra el règim. Després d’uns mesos a la presó (en què també va fer una vaga de fam), va complir arrest domiciliari.

stats