Cinema

Mor l'actor Donald Sutherland als 88 anys

L'intèrpret canadenc era conegut pels seus papers en films com 'Els herois de Kelly', 'La invasió dels ultracossos', 'L'ull de l'agulla' i 'Novecento'

3 min
Donald Sutherland

BarcelonaL'actor canadenc Donald Sutherland, conegut pels seus papers en pel·lícules com Els herois de Kelly, La invasió dels ultracossos, L'ull de l'agulla i Novecento, ha mort als 88 anys a Miami, segons ha fet públic el seu fill, el també actor Kiefer Sutherland, a les xarxes socials. "Amb tristesa us comunico que el meu pare, Donald Sutherland, ha mort. Personalment crec que és un dels actors més importants de la història del cinema. Mai va perdre el coratge davant d'un paper, bo, dolent o lleig. Va estimar el que va fer i va fer el que va estimar, i mai es pot demanar més que això. Una vida ben viscuda", diu Kiefer Sutherland.

Entre els reconeixements que va rebre hi ha l'Oscar honorífic l'any 2017 per la seva trajectòria, un Emmy com a actor de repartiment per Citizen X, i un Globus d'Or. També el premi Donostia del Festival de Sant Sebastià el 2019. Al llarg de la seva carrera va treballar amb directors com Robert Altman, Bernardo Bertolucci, Oliver Stone, Alan J. Pakula i Hugh Hudson. Quan a Sant Sebastià li van demanar quina era la seva pel·lícula preferida va dir: “No puc triar-ne una. Seria com triar un dels meus cinc fills, els adoro a tots, i també a tots els directors amb qui he rodat. Això sí, em va encantar treballar amb Fellini”, el director italià que el va dirigir a Casanova (1976).

Donald Sutherland està considerat com un dels actors més versàtils i carismàtics de la seva generació, però no va rebre cap nominació als Oscar: des dels anys 60 fins al 2020 va interpretar personatges molt diversos, com el cirurgià canalla Hawkeye Pierce a M*A*S*H (1970), el comandant d'Els herois de Kelly (1970), el detectiu de Klute (1971), el professor libidinós d'Animal House (1978) i el mèdium Robert Lees a Assassinat per decret (1978). Un dels seus papers més famosos és del funcionari enfrontat a una presència extraterrestre a La invassió dels ultracossos (1978). Dècades després va aconseguir una nova generació de seguidors amb el dèspota Coriolanus Snow d'Els jocs de la fam (2012). "M'agradaria poder donar les gràcies a tots els personatges que he interpretat, gràcies perquè he fet servir les seves vides per nodrir la meva", va dir Sutherland en el seu discurs d'acceptació de l'Oscar honorífic.

Nascut a la província de New Brunswick (Canadà), Sutherland es va criar a Nova Escòcia. La seva trajectòria va començar en produccions teatrals a la universitat. Més endavant es va traslladar al Regne Unit per perfeccionar el seu ofici, i als Estats Units, on després de treballar a la televisió li va arribar la seva primera gran oportunitat com a membre d'un repartiment de primer nivell a la pel·lícula de guerra Els dotze del patíbul (1967), en què va compartir repartiment amb Lee Marvin, John Cassavetes, Ernest Borgnine i Charles Bronson, entre d'altres.

El 1973, a Klute, Sutherland va ser la parella de Jane Fonda, amb qui va tenir un affaire, i també es va posar en la pell d'un pare afligit a Amenaça a l'ombra, que incloïa una escena de sexe fulminant amb Julie Christie. Uns anys després va participar en el debut com a director de Robert Redford, Ordinary people, i va fer un altre dels seus grans papers a Novecento, de Bernardo Bertolucci. Als anys 90 va aparèixer en films com JFK (1991), Backdraft (1991), Buffy la caçavampirs (1992), Esclat (1995), Temps de matar (1996) i Instinct (1999). Donald Sutherland tenia un flow especial com a actor, murri, inquietant i vulnerable a l'hora.

stats