Cultura 14/10/2016

CiU no assistirà a la inauguració de 'Franco Victòria República. Impunitat i espai urbà'

Les dues estàtues franquistes de l'exposició es col·locaran davant el Born el pròxim dilluns

Ara
2 min
El projecte de l'exposició

BarcelonaHa estat una de les batalles polítiques d'aquest estiu. CiU ha dit una vegada i una altra que estava en contra de l'exhibició de dues estàtues franquistes a l'espai públic, davant el Born Centre de Cultura i Memòria. El pròxim dilluns, 17 d'octubre, és el dia que l'estàtua eqüestre decapitada de Franco, de Josep Viladomat, i la de la Victòria, de Frederic Marès, es plantaran a la plaça en el marc de l'exposició 'Franco Victòria República. Impunitat i espai urbà'. I CiU ja ha emès un comunicat anunciant que no assistirà a l'acte que presentaran Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcalde d’Economia, Treball i Planificació Estratègica de l’Ajuntament de Barcelona; Ricard Vinyes, comissionat de Programes de Memòria, i Manel Risques, comissari de l’exposició.

El regidor de CiU Jaume Ciurana ha argumentat que “aquesta exhibició és una ofensa a la memòria de generacions senceres que han lluitat per la llibertat del nostre país i en contra del regim franquista”, “també perquè posa de manifest la voluntat del govern Colau de desvirtuar el Born Centre Cultural i el que representa com a memorial de la desfeta del 1714 i de la voluntat dels catalans de recuperar la seva llibertat”.

El passat 20 de setembre Ciurana ja va demanar a la comissió de Drets Socials, Cultura i Esports de l'Ajuntament de Barcelona que no s'exhibissin les estàtues rescatades dels magatzems municipals. Pisarello, però, sempre ha defensat que l'exhibició té un objectiu "pedagògic": "L’objectiu és fer pedagogia entre la ciutadania, començant amb els més joves, i trencar el silenci que ha imperat sobre els crims del franquisme, també durant la democràcia”.

Les dues estàtues van ser retirades de l'espai públic fa relativament poc. 'La Victòria', inaugurada el 26 de gener del 1940, no va abandonar la cruïlla del passeig de Gràcia amb l'avinguda Diagonal fins al 30 de gener del 2011. L’escultura de Franco també va ser visible al pati del castell de Montjuïc fins al 2008, quan es va retirar sense previ avís. El 2013, però, se’n va perdre el cap i no s’ha recuperat. La mostra preveu exhibir un bust de Franco, obra d’Eugenio Merino, artista conegut perquè va col·locar el dictador dins d’una nevera de Coca-Cola a la fira d’art ARCO el 2012 per denunciar la pervivència del franquisme.

stats