Cultura 05/05/2021

'Ciudad de mentiras': Johnny Depp desemmascara la corrupció policial d’abans del Black Lives Matter

L'actor interpreta un policia consumit pel cas no resolt de l'assassinat del raper Notorious B.I.G.

1 min
Johnny Depp i Forrest Whitaker a 'City of lies'

'Ciudad de mentiras'

(3 estrelles)

Direcció: Brad Furman. Guió: Christian Contreras. 112 min. Estats Units i Regne Unit (2018). Amb Johnny Depp, Forest Whitaker i Toby Huss. Disponible en lloguer i compra a Apple TV, Prime Video Store, Google Play, Microsoft Store i PlayStation Store

En una escena de Ciudad de mentiras, Russell Poole (Johnny Depp), un detectiu retirat de la policia de Los Angeles, observa com un grup d’agents arresta violentament un jove afroamericà. L’abatut Poole, un bon policia defenestrat per la seva lluita contra la corrupció, afirma: “El so de les sirenes solia significar que els meus germans [agents] venien a ajudar-me”. Aquesta escena convidaria a llegir la tardana estrena (aquí i als Estats Units) de Ciudad de mentiras, produïda el 2018, com un oportú acompanyament al judici per la mort de George Floyd. Tanmateix, el film dirigit per Brad Furman –autor de la notable L'innocent– ho té complicat per ser acollit en les files del Black Lives Matter, si atenem, per exemple, l’òptica sensacionalista amb què es retrata el turbulent univers del gangsta rap, emblema de la cultura urbana afroamericana.

Tràiler de 'City of lies'

Més enllà del seu difícil encaix en el context actual, Ciudad de mentiras troba un fructífer pou de melancolia en el fatalisme de la seva trama, centrada en la frustrada investigació (real) per l’assassinat del raper Notorious B.I.G. l’any 1997. De fet, en la pell d’un policia i un periodista consumits per un cas mai resolt –a la manera de Zodiac o Memories of murder–, Depp i Forest Whitaker fan de la seva resplendent aura crepuscular, alimentada per la condició d’actors-en-hores-baixes, el principal atractiu d’aquest efectiu thriller policial.

stats