Investigació

El Col·legi de Teatre porta als Mossos la denúncia interna d'abusos

L'ARA va tenir accés a una instància on tretze exalumnes denunciaven pràctiques abusives de vuit professors

2 min
Entrada del Col·legi de Teatre, situat al Poble Espanyol.

BarcelonaSis dies després que tretze exalumnes del Col·legi de Teatre presentessin una instància al centre en la qual denunciaven pràctiques abusives de 8 docents, l'escola ha fet públic un comunicat en què anuncia que ha "lliurat el document de denúncia als Mossos d'Esquadra (en l'àmbit de violència masclista) per tal que realitzin el procediment corresponent". En la instància a la qual va tenir accés l'ARA, tretze noies que aleshores tenien entre 18 i 20 anys denunciaven la sexualització de les classes, tocaments i comentaris denigrants de diversos professors entre el 2005 i el 2020. En especial la denúncia se centrava en un dels professors, T.S., que les assetjava i n'abusava, amb coneixement del claustre de professors. Cada any tenia una "escollida". Les víctimes denuncien insinuacions constants i proposicions de sexe, petons i tocaments, entre altres. Segons les alumnes, els professors aprofitaven que "els límits eren confusos" sobre fins on arriba una classe d'interpretació i els feien bromes sexuals, massatges i carícies. També hi havia flirtejos i proposicions dins i fora l'horari lectiu.

L'escola, situada al Poble Espanyol de Barcelona, ha anunciat que "sent profundament" la instància rebuda i dona "suport a les alumnes". Es compromet a "aclarir els fets" i "prendre les mesures necessàries que es derivin d'aquest procés". El fet que s'hagi rebut la informació a través d'una instància ha permès accelerar el procés, afirmen. Com ja avançava l'ARA, l'escola va dedicar el divendres a fer una reunió per avaluar el cas. Segons una font dels Mossos d'Esquadra ha confirmat a l'ACN, el Col·legi de Teatre va presentar-los el passat 31 de desembre les instàncies de les exalumnes, amb noms i cognoms dels professors acusats d'abusos. Segons la policia, els testimonis inclosos en la documentació lliurada són anònims i, per això, els agents s'han posat en contacte amb el centre per intentar identificar les persones denunciants i així poder iniciar els tràmits pertinents. El cas arriba pràcticament un any després del primer cas de denúncies d'abús de poder i assetjament al món del teatre, el cas de l'Institut del Teatre que va destapar l'ARA i que ha acabat a la Fiscalia.

El Col·legi de Teatre no té directora des de la mort de Gisela Krenn l'octubre passat, i actualment n'és responsable la secretària acadèmica, Gemma Figueras. Arran de la denúncia, que va fer pública l'ARA dimecres, l'escola ha contractat "un gabinet d'advocats especialista en casos de violència de gènere tant per a assessorament legal com per crear un grup de mediació entre les persones afectades o altres mecanismes d'atenció psicològica si s'escauen". L'escola també admet "possibles errors" en els mecanismes de comunicació i en el protocol vigent.

stats