Cultura 21/01/2012

La Comissió de la Dignitat exigeix al govern espanyol que retorni tots els 'papers de Salamanca'

L'entitat ha aprofitat el desè aniversari per convocar un acte reinvindicatiu en què ha reiterat la intenció d'emprendre accions legals si l'executiu del PP no compleix amb la llei aprovada el 2005

Efe
2 min

BarcelonaLa Comissió de la Dignitat ha exigit avui al govern espanyol "la immediata transferència" dels documents d'entitats i particulars que encara són a l'arxiu general de la Guerra Civil de Salamanca, i ha amenaçat amb emprendre "accions legals" si el nou executiu del PP no compleix la llei. Aquesta organització ha aprofitat el seu desè aniversari, que se celebra avui, per convocar una concentració de protesta davant de la delegació del govern a Catalunya per aconseguir la devolució a la Generalitat dels documents requisats durant la Guerra Civil per les tropes franquistes. Al final de l'acte, al qual han acudit unes cinquanta persones, els convocants han llegit una declaració en la qual ratifiquen la seva intenció d'exigir que es compleixi la llei, aprovada el 2005, que autoritzava la restitució d'aquesta documentació.

El portaveu de la Comissió de la Dignitat, l'historiador Josep Cruanyes, ha explicat que s'ha dirigit al ministeri de Cultura, dirigit per José Ignacio Wert, per demanar una reunió per desencallar el retorn dels papers de Salamanca pendents, una quarta part del total. L'entitat està disposada a denunciar el cas davant organismes internacionals com la Comissió de Drets Humans de les Nacions Unides i el Consell Internacional d'Arxius, per posar en evidència el govern espanyol per "vulnerar els principis arxivístics més bàsics i dels drets humans per la no-restitució de les víctimes de la dictadura".

El diputat d'ICV al Congrés Joan Coscubiela i el també diputat d'ERC Joan Tardà han assistit a l'acte i han assegurat que mantindran viva aquesta reclamació al Congrés. Coscubiela ha avançat que el seu grup presentarà una proposició no de llei per intentar pressionar el govern espanyol perquè transfereixi d'una vegada els documents pendents, mentre que Tardà ha assegurat que ERC apressarà el nou ministre de Cultura a complir la llei en la seva primera compareixença. El dirigent d'ICV ha titllat l'actitud del govern de "veritable provocació", i Tardà l'ha qualificat d'"insult a Catalunya",

El dirigent republicà i Josep Cruanyes han denunciat que l'anterior ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, estava disposada a concloure el trasllat dels papers de Salamanca, però que la Moncloa el va vetar. La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, i el diputat de Solidaritat Catalana per la Independència Toni Strubell també han participat a l'acte de protesta, durant el qual els convocants han exhibit una pancarta que deia "Volem tots els papers. Encara no tenim res per celebrar" i altres que reclamaven la "repatriació" immediata d'aquests documents.

Cruanyes ha precisat que Josep Pàmies, germà de l'escriptora Teresa Pàmies, és l'únic dels propietaris directes d'aquests documents –que en el seu cas inclouen cartes– que encara és viu. També ha recordat que, entre la documentació pendent de trasllat, hi ha l'arxiu familiar dels Rovira i Virgili, la filla Teresa dels quals també viu, i ha reclamat al govern el tancament del procés de retorn abans que tots dos, que superen els noranta anys, morin. El portaveu de la Comissió de la Dignitat també ha assegurat als periodistes que l'entitat celebra el seu desè aniversari amb un gust agredolç, ja que d'una banda està satisfeta de la feina feta i de l'altra lamenta que encara hagi de seguir existint, ja que l'objectiu que va motivar-ne la creació encara no s'ha complert.

stats