Patrimoni
Cultura 04/07/2022

Condemnes de fins a un any de presó per falsificar i vendre obres de Sorolla, Rusiñol i Casas

Els acusats han acceptat les acusacions i s'han compromès a retornar els 53.700 euros estafats

2 min
Agents de la policia durant l'operació

BarcelonaSis presumptes membres d'una xarxa de falsificació d'obres art han acceptat aquest dilluns penes d'entre nou mesos i un any de presó per produir quadres falsos d'artistes modernistes com Sorolla, Rusiñol, Ricard Opisso i Ramon Casas i vendre'ls a col·leccionistes i galeries d'art entre els anys 2011 i 2017. Tal com informa l'agència Efe, la secció cinquena de l'Audiència de Barcelona ha dictat una sentència in voce que allibera els sis acusats d'entrar a la presó, mentre que la Fiscalia demanava inicialment catorze anys de presó. Els acusats han acceptat les acusacions i s'han compromès a retornar els 53.700 euros estafats.

El pacte amb el ministeri públic, que ha rebaixat la seva petició de condemna a l'aplicar els atenuants de dilacions indegudes i reparació del dany, implica, a més, l'absolució d'un setè acusat, Carles Xarrié, president del Gremi d'Antiquaris de Catalunya, que estava acusat de posar a la venda obres distribuïdes per la xarxa a la sala de subhastes que regenta.

Segons manté la Fiscalia, i han acceptat els acusats, des de l'any 2011 van formar una trama "estructurada" que es dedicava a vendre pintures falsificades de reconeguts artistes, a vegades acompanyant-les de certificats d'autenticitat també falsos. Un dels condemnats, amb les inicials A.M., era l'encarregat de falsificar els quadres en un taller situat a Madrid, mentre que un altre dels processats, A.J., era qui elaborava els certificats d'autenticitat i en alguns casos afegia retocs a les pintures. També formava part de la trama A.F.V, que s'encarregava de buscar "potencials clients" a Barcelona, sabent que els quadres eren falsos, i el seu net A.F.J., que el traslladava amb cotxe a recollir a empreses de paqueteria les obres plagiades per repartir-les als compradors. Dues persones més es dedicaven a contactar amb clients per col·locar les obres falsificades i a distribuir les pintures, des de Saragossa.

Concretament, la xarxa va vendre el juliol del 2016 un quadre falsificat de Ramon Casas, pel qual va cobrar un avançament de 7.000 euros, i al novembre va aconseguir 11.000 euros al col·locar una altra obra d'aquest pintor, així com dels artistes Nonell, Sorolla, Joaquim Mir, Eliseu Meifrèn i Joaquim Balcells. Un altre col·leccionista els va pagar 70.000 euros per obres falsificades de Rusiñol, Mir, Meifrèn, Nonell, Serrasanta, Casas, Cecilio Pla, Opisso i Sorolla, mentre que l'octubre del 2016 van aconseguir 1.000 euros després de vendre un quadre de Casas. 

La trama es va destapar arran de l'operació Valentine, que els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia civil van desplegar el febrer del 2017, una investigació que va arrencar arran de la denúncia d'un empresari barceloní que havia adquirit una obra falsa atribuïda a Ramon Casas. Els investigadors van comprovar que a Madrid existien dos tallers de pintura on es confeccionaven els quadres, que incloïen la signatura de l'autor falsificada i eren envellits amb un marc o llenç adequat per donar aparença d'autenticitat. En els registres practicats amb ordre judicial en les galeries d'art i domicilis dels processats, els agents van intervenir un centenar d'obres falsificades.

stats