POLÍTICA CULTURAL
Cultura 26/04/2019

Artistes i creadors podran cobrar alhora la pensió i els drets d’autor

El govern espanyol aprova el decret al consell de ministres

X.c.
2 min
L’escriptor i periodista Javier Reverte va litigar perquè fos compatible cobrar la pensió i els drets d’autor.

BarcelonaL’escriptor i periodista Javier Reverte va haver de litigar quatre anys per aconseguir que un jutjat reconegués que no era incompatible cobrar la pensió de jubilació i tenir ingressos en concepte de drets d’autor, en el seu cas generats pels seus llibres. La Seguretat Social li havia reclamat 150.000 euros de multa perquè considerava que les dues activitats eren incompatibles.

A partir d’ara els creadors i artistes que estiguin en la mateixa situació que Javier Reverte ja no hauran de litigar als tribunals. El govern espanyol va aprovar ahir al consell de ministres el reial decret que permet fer compatible la pensió de jubilació amb els ingressos per creació artística, per la qual es perceben drets de propietat intel·lectual.

Mesura àmpliament reclamada

“El decret dona resposta a la necessitat de qualsevol societat de mantenir el capital cultural de les persones que es dediquen a una activitat artística”, va assegurar ahir la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá. Segons el ministre de Cultura, José Guirao, “cal felicitar-se perquè és una mesura àmpliament reclamada”. “En el cas de la cultura, un creador no es jubila als 65 anys sinó quan vol”, va afegir Guirao sobre una iniciativa de la qual es podran beneficiar més de 1.300 persones de manera immediata.

L’objectiu del reial decret és regular les condicions de la compatibilitat, així com quines especialitats són compatibles amb la prestació. La norma estableix un règim de comptabilitat de l’activitat artística amb el 100% de la jubilació, el complement per maternitat i els percentatges addicionals reconeguts per jubilació en edat superior a l’ordinària. És a dir, els beneficiaris mantindran la condició de pensionistes i contribuiran a la Seguretat Social amb una cotització del 8%. Serà incompatible, però, la pensió de jubilació amb qualsevol altra feina diferent de la creació artística, ja sigui per compte propi o no, que suposi estar d’alta a la Seguretat Social o en qualsevol altre règim especial.

Aquest reial decret se suma al conjunt de mesures adreçades als creadors i artistes que van entrar en vigor al gener, com ara la rebaixa de l’IVA en els àmbits culturals i la possibilitat de cotitzar malgrat no treballar. Tot plegat forma part de l’Estatut de l’Artista, que va ser aprovat per unanimitat al Congrés de Diputats el 6 de setembre del 2018 i que inclou fins a 75 mesures que s’han de desenvolupar progressivament.

stats