LLIBRES
Cultura 04/10/2014

Les conseqüències de matar una prostituta

Marc Moreno publica ‘Els silencis dels pactes’, una ficció negra sobre la Catalunya actual

Jordi Nopca
2 min

BarcelonaEls silencis dels pactes, la tercera novel·la de Marc Moreno, comença amb l’assassinat d’una prostituta a dins d’una empresa, Conectbiz, que es dedica a la importació de productes electrònics. La seu es troba just al costat de la popular Sala Clap de Mataró, que “curiosament és a tocar de l’oficina dels Mossos d’Esquadra”. Un home troba el fundador, propietari i president, Salvador Estruch, amb una dona morta al mig de l’últim despatx del passadís. L’ha matat després d’una sessió de “sexe dur”. El descobridor arriba a un pacte amb el criminal: “La meva confiança es mesura en bitllets”, li diu, i l’altre respon, amb un somriure als llavis: “Llavors ens entendrem”.

“No volia fer una novel·la negra en què hi hagués un crim i el lector no sabés qui l’ha comès fins a l’últim capítol -diu Moreno, que ha capgirat la narració i li presenta, en safata i sense subterfugis, l’assassí de la Glory, prostituta d’origen nigerià-. Pretenia explorar les relacions que es poden crear a partir d’un fet criminal com aquest. Si t’hi fixes, a la novel·la hi ha representats diversos estrats de la societat, des del milionari fins a la classe mitjana intel·lectual i un parell d’immigrants il·legals, l’August i la Glory”.

Els silencis dels pactes, que Moreno ha publicat a la seva pròpia editorial, Llibres del Delicte, presenta diverses trames interconnectades. Hi ha la relació entre la periodista Gemma Fàbregas i l’empresari que posa els diners pel setmanari Mataró Comerç, Òscar Masferrer, que al mateix temps es dedica a fer de consultor d’empreses (entre les quals Conectbiz). Hi ha una regidora de l’Ajuntament de Mataró, l’Anna Rosselló: un dels seus companys de feina, l’Oriol Gómez, té una relació d’alt voltatge amb l’August, que busca desesperadament la seva cosina desapareguda, la Glory, convençut que algú l’ha assassinat. La mosso d’esquadra que investiga el cas és la Núria Torrent, al càrrec de la secció de persones desaparegudes.

Negocis bruts

“A Cabdills i Independència d’interessos la classe política quedava molt malparada, i aquí no -diu Moreno-. Per això la periodista d’ Els silencis dels pactes no és una dona amb principis, sinó que ha d’actuar condicionada per les pressions, i com que després se sent estafada es vol venjar”. L’autor diu que les seves novel·les volen ser “d’entreteniment i crítica social”. Les trames avancen a bon ritme posant sobre la taula els pactes que “els poderosos fan amb la gent normal; de vegades hi fem tractes perquè creiem que podem treure’n un profit”.

Moreno ho aprofita per fer balanç del primer any de vida de Llibres del Delicte: “La rebuda del públic ha sigut molt bona, i ens ha sorprès que autors consagrats com Sebastià Benassar, Llort, Salvador Macip i Margarida Aritzeta (aquests tres últims els publicarem properament) hagin confiat en un projecte tan jove”. L’editorial ha publicat sis títols i, actualment, rep quatre o cinc manuscrits cada setmana.

stats