Cultura 27/03/2014

Cornelius Gurlitt vol tornar els quadres de la seva col·lecció que van ser robats pels nazis

El col·leccionista, que atresorava 1.280 obres d'art a casa, està en negociacions per retornar 'Dona asseguda', de Matisse, a les hereves del galerista Paul Rosenberg

Efe
1 min
'Dona asseguda', d'Henri Matisse / AFP

BerlínEl col·leccionista Cornelius Gurtt vol tornar les obres de la seva col·lecció que van ser robades pels nazis, segons ha publicat avui el diari 'Süddeutsche Zeitung'. L'advocat del col·leccionista que atresorava a casa 1.280 obres d'art fins aleshores desconegudes, ha manifestat que el seu client li ha deixat les "mans lliures" per procedir a la restitució de les obres als seus propietaris legítims o als seus hereus.

La primera mostra de la voluntat de l'ancià seria tornar el quadre 'Dona asseguda', de Matisse, que va ser robada el 1941 al galerista Paul Rosenberg. La pintura va formar part de la col·lecció del jerarca nazi Hermann Göring, que la va intercanviar amb el marxant Gustave von Rochlitz, abans que arribés a les mans del pare de Gurlitt, Hildebrandt. Segons l'advocat del col·leccionista, ja s'han mantingut converses per retornar la pintura a les dues nétes de Rosenberg, Marianne Rosenberg i Anne Sinclair. Sinclair és exdona de l'exresponsable de l'FMI, Dominique Strauss-Kahn.

Tot i el canvi en l'actitud de Gurlitt, encara hi ha dubtes sobre quantes de les obres trobades provenen del robatori de les autoritats nazis i quines no. Les autoritats alemanyes sospiten que 590 dels 1.280 quadres que van ser trobats van ser robats durant el govern de Hitler. Els assessors de Gurlitt redueixen la xifra a 40 o 50. A més, cal tenir en compte les 280 obres més, de Picasso, Monet i Renoir, entre altres, que es van trobar en una casa propietat de Gurlitt a Salzburg al febrer.

stats