Cultura 26/05/2021

‘Despierta la furia’: qui mata un assassí (i unes quantes persones més) té cent anys de perdó?

Guy Ritchie signa un ‘thriller’ tràgic dramàticament limitat però decorat amb gestos d’enginy visual i narratiu

2 min
Jason Statham és H a 'Despierta la furia'.

'Despierta la furia'

(3 estrelles)

Direcció: Guy Ritchie. Guió: Guy Ritchie, Marn Davis i Ivan Atkinson, a partir de la pel·lícula Le convoyeur. 119 minuts. Regne Unit i Estats Units (2021). Amb Jason Statham, Holt McCallany i Josh Hartnett. Estrena als cinemes el 28 de maig

Fa temps que l’autor de Snatch (2000) s’apunta a qualsevol festa. Pot signar un blockbuster com Aladdin (2019) o tornar al terreny de la comèdia negra criminal amb The gentlemen (2019). El seu nou projecte, un remake del film francès Le convoyeur (2004), es pot entendre com un exercici d'adequació: Guy Ritchie modela una història convencional amb alguns artificis i ocultacions i la decora amb alguns insults marca de la casa, però no la sotmet a una teràpia de xoc i agitació.

H (Jason Statham) és un nou empleat en un servei de furgons blindats. Des de l'inici, imaginem que aquest home dur i callat amaga algun secret. Per descobrir-lo, l’audiència ha de donar tombs a través d’un desordre cronològic que ens estalvia alguns diàlegs explicatius, enriquit per algun joc visual d’una certa subtilesa. Aquest thriller d’atracaments i de venjances no ofereix una mascletà de violència lúdica com les que han signat el mateix Ritchie i altres hereus del Tarantino primerenc. Sí que mostra una certa miopia en dotar de solemnitat (sense arribar als extrems transcendentalistes de l’estrident Revolver; 2005) un relat que assumeix acríticament les convencions del gènere i la visió del món d’uns protagonistes que s’autocondemnen a matar o morir. El bulliciós realitzador, que va convertir el rei Artús en un proxeneta, opta ara per la contenció a l’hora d’estilitzar una trama de sèrie B…, sense qüestionar les seves limitacions dramàtiques i temàtiques.

stats