Dansa
Cultura Dansa 19/08/2022

El Festival Ésdansa celebra la 40a edició recuperant les sensacions prepandèmiques

El tango serà un dels protagonistes de la programació a les Preses

1 min
' Fora N9U', de l'Esbart Sant Martí de Barcelona

Barcelona“Ballar i fer ballar”, el lema del Festival Ésdansa, té més sentit que mai en la 40a edició que se celebrarà a les Preses (Garrotxa) del 22 al 28 d’agost. Després de dos anys pandèmics, la cita amb la dansa tradicional recupera “la durada de set dies”, “la presència de companyies internacionals” i “la part participativa”, tal com recorda la directora de l’Ésdansa, Núria Feixas. “Els assistents podran ballar, en un any en què descobrirem l’entorn del tango, dansa patrimoni immaterial de la humanitat”, afegeix Feixas. El Gran Ballet Argentino serà el protagonista d’aquests vespres de tango. Les altres companyies internacionals convidades són Le Pount, de Djibouti; Ezimnyama, de Zimbàbue; Liptov, d’Eslovàquia; Macuilxóchitl, de Mèxic, i Rahiti Rau, de Tahití.

Dansa i natura

A més de les propostes tradicionals, hi haurà tres espectacles de creació que parteixen de l’arrel. Lara Brown fa una reflexió coreogràfica sobre la jota a Movimiento involuntario, que estudia “l’impacte del folklore en un cos contemporani”. Laia Santanach combina dansa contemporània i música electrònica a Tradere. I a Pyrene 430, Amaiur Luluaga, Clàudia Gómez, Iñaki Plaza i Alex López fan dialogar ritmes i balls tradicionals d’Euskadi i Catalunya.

També passaran per l’Ésdansa 2022 l’Esbart Santa Tecla de Tarragona, el col·lectiu Llançadora, l’Esbart Sant Cugat amb El cos que ens fa i l’Esbart Sant Martí de Barcelona amb Fora N9U, un espectacle itinerant que lliga dansa i natura. I hi haurà un homenatge al coreògraf Manuel Cubeles, mort el 2017.

El festival, organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny, compta amb un pressupost de 230.000 euros.

stats