Cultura 26/10/2019

Delgado aposta per obrir les fosses del franquisme i tipificar al Codi Penal l'apologia al dictador

Defensa el seu paper com a "observadora" a l'exhumació de Franco

Efe
2 min
Els manifestants reben el fèretre de Franco amb el braç alçat a Mingorrubio

MadridLa ministra de Justícia en funcions, Dolores Delgado, ha apostat aquest dissabte per incloure al Codi Penal un càstig per apologia al franquisme, després d'haver-se superat, amb l'exhumació de dijous, "l'anomalia democràtica" que suposava mantenir-lo en un mausoleu al costat de les seves víctimes. "Sí que crec que seria bona una reforma del Codi Penal", ha dit en una entrevista a Efe, preguntada pels homenatges que va rebre el dictador dijous en arribar el seu fèretre al cementiri de Mingorrubio.

La ministra ha defensat el seu paper com a notària de l'Estat a l'exhumació i inhumació del dictador Francisco Franco, criticat per sectors de l'esquerra i del nacionalisme català i basc perquè semblava que se li atorgaven honors d'estat. "Vaig fer aquesta funció amb seriositat, que jo crec que és l'actitud que ha de tenir algú que no és ni més ni menys que un observador", ha assegurat, recordant el "silenci" que va regnar a l'helicòpter en el qual van viatjar ella i el net més gran del dictador, Francis Franco.

Delgado va defensar que José Antonio Primo de Rivera, que ha quedat enterrat al Valle de los Caídos, "és una víctima de la guerra", però "el que potser és més qüestionable és que estigui en una posició preeminent", ha assenyalat. "S'ha de fer i s'ha de fer bé, amb tranquil·litat, sense precipitació, amb la participació de les víctimes, que han de tenir un espai privilegiat d'opinió", ha dit sobre el nou ús i estatut del Valle de los Caídos. Poc després, en un acte a Leganés, ha anunciat també que si el PSOE guanya les eleccions durà a terme un "pla estratègic" per obrir les fosses comunes de les cunetes d'Espanya, on hi ha desenes de milers de víctimes del franquisme.

stats