Violència sexual

Què se sap de les denúncies a la festa dels premis Feroz?

Un productor està acusat d'agressió sexual a una actriu i un director de cinema també ha estat denunciat

4 min
El productor de cinema Javier Pérez Santana, després de ser posat en llibertat amb càrrecs a Saragossa

BarcelonaLa festa dels premis Feroz, organitzats per l'Associació d'Informadors Cinematogràfics d'Espanya (AICE) dissabte de la setmana passada, va acabar amb una denúncia per agressió sexual a un productor i una altra a un director de cinema. Des d'aleshores han anat apareixent informacions sobre els fets, que van tenir lloc a l'Espacio Ebro de Saragossa. Fem un repàs del que se sap fins ara.

Insults trànsfobs abans de l'agressió

El productor de la pel·lícula Mi vacío y yo, Javier Pérez Santana, de 55 anys, és el presumpte autor d'una agressió sexual a l'actriu i activista LGTBI Jedet, el nom de la qual va fer públic la presidenta de l'AICE, María Guerra. Segons la denúncia a la qual ha tingut accés El Periódico de Aragón, Pérez Santana va insultar Jedet quan ella se'n va allunyar. L'home se li havia acostat i hi havia tingut una breu conversa. Després, el productor li va dir "ets molt dolenta, no m'estimes gens" i ella li va respondre: "Com t'he d'estimar si no et conec?". Pérez Santana li va replicar que volia que "formés part de la família" i que "la deixaria fora", i ella va replicar: "No vull formar part de la teva família, ja tinc la meva". La festa va seguir i el productor se li va tornar a acostar "amb els mateixos pretextos". En una tercera ocasió, l'home se li va acostar "per sorpresa" i "li va agafar un pit". Ella li va dir que marxés, i ell ho va fer però va tornar. "Ets una travesti envejosa, puta, transsexual envejosa, vigila amb mi, que soc gitano", va dir el productor a l'actriu. El Periódico de Aragón cita la denúncia i sis testimonis oculars que corroboren aquesta versió i que expliquen que després el personal de seguretat de la sala es va endur Pérez Santana.

Més homes denuncien agressions

Arran de la denúncia de Jedet, diversos homes van explicar que també havien patit agressions per part del productor. Segons El Periódico de Aragón, un dels testimonis va explicar als agents de policia que l'home li havia llepat el coll. Dos dies després de la festa, l'escriptor Bob Pop va relatar que Pérez Santana li havia "intentat menjar la boca tres vegades" i qualificava la situació d'"assetjament". El director de cinema Marc Ferrer, que també era a la festa, va explicar a través del seu compte d'Instagram que Pérez Santana va intentar fer-li petons i tocar-li el cul dos cops. 

Pérez Santana nega els fets

Javier Pérez Santana va ser detingut dissabte a la matinada i poc després va ser posat en llibertat amb càrrecs pel jutjat d'instrucció número 6 en funcions de guàrdia de Saragossa. A la seva declaració, l'home nega que s'acostés a Jedet per la seva tasca professional i argumenta que desconeix la seva feina com a actriu. El productor va dir a la Policia Nacional que no podia haver comès una agressió sexual a l'actriu per la seva condició d'homosexual. "A mi una dona no m'atreu sexualment", va defensar Pérez Santana, segons El Periódico de Aragón. Sobre aquesta qüestió, l'advocada Júlia Humet, del despatx Nèmesi, explica que agafar el pit a una dona és una agressió sexual perquè preval la protecció de la llibertat sexual de la víctima. "El nucli no són les intencions de l'home sinó la integritat sexual de la dona", assenyala Humet. Davant de la jutge de guàrdia, el productor va dir que aquella nit havia begut molt i no se n'enrecordava de res, i va destacar que ha fet pel·lícules defensant el col·lectiu trans.

Un director de cinema, denunciat per assetjament

La de Pérez Santana no va ser l'única denúncia de la nit. Un jove va adreçar-se a la comissaria de policia per denunciar un director de cinema d'una de les pel·lícules nominades, el nom del qual no ha transcendit. El denunciant assegura que l'home se li va acostar "de forma intimidant, fins a escassos centímetres dels llavis" diverses vegades i que es va haver d'apartar perquè el director no se sobrepassés. El jove diu que les situacions van ser "incòmodes i intimidatòries" i que l'home va fer el mateix amb altres assistents. La policia va identificar el presumpte autor dels fets, però no l'ha detingut.

A quines penes s'enfronten?

Amb la nova llei del només sí és sí s'elimina la diferència entre abús sexual i agressió sexual, i es modifica la definició del consentiment. D'aquesta manera, Pérez Santana es podria enfrontar a una pena d'entre 1 i 4 anys de presó per agressió sexual. Però Humet matisa que "en aquests casos, la llei diu que si els fets no són massa greus es poden considerar de menor entitat" i aleshores es podria imposar una sanció econòmica de 18 a 24 mesos. "Això queda en mans del jutge, que ho ha de valorar", diu l'advocada. "Com que també hi ha insults, podria ser un delicte d'odi o un de vexacions, que té una pena de 6 mesos a 2 anys de presó", afegeix Humet.

Pel que fa a la segona denúncia, a partir dels detalls que n'han transcendit, "es podria considerar un delicte de coaccions o de vexacions". El delicte de vexacions té una pena d'entre 1 i 4 anys de presó "però si són molt lleus es pot considerar que no té rellevància penal", mentre que el delicte de coaccions lleus està sancionat amb una multa econòmica.

stats