Patrimoni
Cultura 11/03/2015

Destrossen el jaciment d'ous de dinosaure de Coll de Nargó

El Mirador del Cretaci, el jaciment museïtzat més gran d'Europa, ha sigut objecte d'una acció vandàlica que ha danyat les restes d'ous trobats

Efe
2 min
Estat en què ha quedat la zona d'ous de dinosaure del jaciment del Mirador del Cretaci de Coll de Nargó. / ACN

LleidaLa zona que exhibia ous de dinosaure al jaciment museïtzat del Mirador del Cretaci, a Coll de Nargó, el més gran recuperat d'Europa, va aparèixer ahir a la tarda completament destrossada per una acció vandàlica que va danyar totes les restes d'ous trobats. Segons ha informat l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont (ICP), l'atac va ser descobert durant una visita rutinària per Àngel Galobart, cap del grup d'investigació del Mesozoic del centre, que va donar l'avís al Departament de Cultura de la Generalitat i a l'Ajuntament de Coll de Nargó.

La zona del Mirador del Cretaci afectada, al costat de la qual el 2009 es va extreure la posta d'ous de dinosaure més gran recuperada a Europa, es troba a la part inferior del jaciment, en què es mostra una quadrícula que simula una excavació i on el visitant podia observar closques d'ous de dinosaure, molt abundants en aquesta zona.

Els jaciments d'ous de dinosaures són molt escassos a Europa i aquesta zona dels Pirineus, segons l'ICP, era un dels màxims exponents. "Els ous han estat descalçats, trencats i les restes apareixen disperses per tot el jaciment", ha explicat Àngel Galobart. El director de l'ICP, Salvador Moyà, ha qualificat l'acció d'inconcebible i l'ha comparat amb els atacs que els jihadistes estan portant a terme últimament a l'Iraq contra béns culturals. "És totalment inadmissible –ha sostingut–, és com si haguessin danyat el Pantocràtor de Sant Climent de Taüll. El patrimoni paleontològic és patrimoni cultural i ha de ser protegit amb la mateixa intensitat que el patrimoni arqueològic".

Una catàstrofe per al municipi

L'atac ha estat posat en coneixement del Servei d'Arqueologia i Paleontologia del Departament de Cultura de la Generalitat, l'organisme que vetlla per la protecció d'aquest patrimoni. L'alcalde de Coll de Nargó, Benito Fité, també ha lamentat profundament l'acció, ja que des de fa anys el municipi està invertint recursos per convertir el patrimoni paleontològic de la zona en un atractiu turístic. "És un gran pas enrere, una catàstrofe. Perdem un actiu molt important, ja que la visita al jaciment s'incloïa dins de la visita del museu", ha comentat.

El jaciment museïtzat forma part de l'espai Dinosfera dedicat als dinosaures, que la setmana que ve inaugura la nova museografia. Es dóna el cas que aquest jaciment ja va ser objecte d'espoliació fa dos anys, quan un veí de la població es va emportar un fòssil d'un esquelet de vertebrat que els paleontòlegs de l'ICP estaven a punt d'extreure. El fòssil va ser tornat en diversos fragments al jaciment després d'una trucada anònima a l'ajuntament, però els Mossos d'Esquadra van identificar l'autor del robatori, que va ser jutjat i condemnat a pagar una multa de 90 euros el mes de juny passat.

stats