DISSENY
Cultura 07/06/2016

Dinar al FADfest: recuperar aliments també és disseny

Antoni Ribas Tur
2 min
El FAD exposa els preparatius del gran dinar de dissabte.

BarcelonaEl FADfest ja no és només el termòmetre del bon disseny i la bona arquitectura, sinó també un impuls a l’experimentació, a la reflexió sobre l’ofici i a la revalorització del pes social del disseny i l’arquitectura. Un dels trets característics de la dissenyadora Nani Marquina com a presidenta del FAD ha consistit a portar el festival anual de l’entitat -durant el qual s’atorguen els guardons de disseny gràfic, disseny industrial i arquitectura- més enllà de l’excel·lència.

El FAD ja va posar aquestes idees damunt la taula l’any passat amb Fora de lloc, l’exposició que la comissària Rosa Pera va presentar coincidint amb el FADfest. Però aquest any Nani Marquina i el seu equip han anat més lluny amb el projecte Assaig general. Menjar, emergència sostenible i disseny, que culminarà dissabte amb un dinar per a 900 persones davant el Disseny Hub fet amb parament de taula i aliments recuperats. “Volem reivindicar la capacitat estratègica del disseny i explicar que des del disseny es poden imaginar nous escenaris i noves maneres de pensar per canviar els nostres hàbits de consum i per fer, en definitiva, un món sostenible”, afirma Nani Maquina. “Sempre dic que el disseny és una disciplina per millorar la vida de les persones i en aquest cas és molt indicat que comencem a preocupar-nos per les nostres vides”, afegeix la dissenyadora.

Menjar per a cinc mesos

“Si ens poséssim d’acord i deixéssim de llençar menjar, fins al novembre no hauríem d’anar a comprar”, explica Daniel Cid, el comissari d’Assaig general. Menjar, emergència sostenible i disseny, juntament amb Eva Serrats i Francesc Pla. “¿Us imagineu una altra manera de dissenyar? En lloc de fer places per generar activitat, es podria generar activitat al carrer i, després de l’experiència, pensar com pot ser la ciutat”, afegeix Cid. Malgrat que Assaig general no és una exposició, els preparatius del gran àpat es poden veure als espais del Disseny Hub on també s’exhibeixen els treballs seleccionats per als premis del FAD d’entre les més de 2.000 propostes rebudes. Els visitants hi trobaran fins dissabte, entre d’altres, una cúpula geodèsica feta amb canyes, bicicletes, un parell de cistells de vímet gegantins plens de plats dels Encants, i un vídeo que explica el procés de preparació de l’àpat. A partir de la setmana que ve també hi haurà testimonis del dinar.

Com diu Cid, amb aquest àpat, unes migas ideades pels cuiners Ada Parellada i Sergi de Meià, el FAD vol que “almenys per un dia” el públic es comporti “a través del llenguatge del disseny” com s’hauria de comportar per ser sostenible. Després del dinar, l’entitat farà públiques les xifres d’estalvi respecte a un dinar corrent.

stats