Relíquia teatral
Cultura 05/07/2022

El dit que es conserva de Calderón de la Barca era del peu i no de la mà

La relíquia és una de les peces més curioses del Museu de les Arts Escèniques, que la custodia des de fa un segle

2 min
El retrat de Calderón de la Barca i el seu suposat dit

BarcelonaL'os del dit que conserva el Museu de les Arts Escèniques, a Barcelona, no és el de la mà que va escriure El alcalde de Zalamea i La vida es sueño, sinó que pertany al peu de Pedro Calderón de la Barca (1600-1681), un dels grans dramaturgs del Segle d'Or. La relíquia pertany al museu (situat dins de l'Institut del Teatre) des del 1923 i tota la informació que hi estava associada assegurava, fins i tot sota firma de notari, que es tractava d'una part de la mà. Després de veure'n una fotografia a La Vanguardia el 2021, des de l'Institut Català de Paleontologia Miquel Crusafont van dubtar-ne. El doctor Salvador Moyà-Solà va sospitar que es tractava d'un os del peu i va poder examinar les restes òssies per emetre'n un informe. Resulta que es tracta d'un segon metatarsià del peu esquerre en comptes d’un metacarpià de la mà dreta, com sempre havia informat el museu.

Vista del metatarsià segon de Calderón de la Barca

La biblioteca de l’arquebisbe de Toledo, Cardenal Monescillo, va donar al Museu de les Arts Escèniques l’any 1923 un marc amb un gravat de Calderón de la Barca atribuït al pintor Antonio Gómez Cross (1808-1863) que al cim incorporava una petita vitrina amb un os, teòricament de la mà dreta, del mateix Calderón de la Barca. La relíquia està acreditada per una acta signada per Julián Romea a Madrid el 10 de juliol del 1840, on s'informa que es va exhumar la tomba i van extreure'n dos dits de la mà.

Aquesta és una de les peces més curioses que custodia el MAE, però és força desconeguda perquè el museu no disposa d'un espai d'exposició permanent i, per tant, té poca visibilitat. La seu del museu del teatre és una reivindicació històrica del sector.

stats