Cultura 25/11/2021

El dol perinatal vist pel pare

El preciós relat d''El nedador del mar secret' arriba al Temporada Alta i al TNC amb Francesc Cuéllar de protagonista

2 min
Un moment de l'espectacle, que s'estrena al Temporada Alta

BarcelonaEl dol perinatal s'ha visibilitzat els últims anys als escenaris catalans amb espectacles com Llibert de Gemma Brió, la multipremiada Una gossa en un descampat de Clàudia Cedó i Estigmes de Concha Milla. Però en aquesta embranzida teatral per trencar el tabú, hi faltava la mirada d'un pare que perd el fill abans o just després de néixer. L'últim Premi Quim Masó, El nedador del mar secret, omple aquest buit. L'espectacle és una adaptació de la novel·la de William Kotzwinkle –reeditada per Navona aprofitant l'ocasió– a càrrec de Jumon Erra, que també dirigeix el muntatge. Per traslladar la peça literària a l'escenari, la companyia La Danesa va decidir transformar la història en "una experiència col·lectiva, una cerimònia ritual per entendre la vida del fill", explica Erra. Protagonitzat per Francesc Cuéllar, Júlia Santacana i Albert Mora, el muntatge s'estrena divendres al Teatre de Salt, dins el Temporada Alta, i després farà temporada al Teatre Nacional de Catalunya (TNC) del 9 al 19 de desembre.

Kotzwinkle va escriure El nedador del mar secret "a raig en un cap de setmana", partint d'una experiència real que va canalitzar a través de la ficció. "És un text molt poètic en què el protagonista és un arquitecte i és l'alter ego de l'escriptor", diu Erra. El muntatge "diu les coses pel seu nom i parla del procés físic amb detall", perquè "parlar de les coses fa que existeixin". La història transcorre els anys 70 al Canadà i és protagonitzada per una parella (Cuéllar i Santacana) que viuen aïllats en una cabana al mig del bosc. "Tots dos són artistes i tenen una manera molt particular d'entendre i de viure la vida. Les seves decisions no van alhora amb el que la societat de l'època demanava quan perds algú", apunta Erra.

Una ferida diferent de la de la mare

El moment del part desencadena en el protagonista moltes preguntes sobre tot allò que li costa verbalitzar. "Ell té la capacitat de ser-ne part implicada i testimoni alhora", explica el director, que afegeix que al protagonista l'expulsen de l'hospital i la mare es queda sola, de manera que "la ferida d'ell és d'una altra mena". L'espectacle manté el fil dels personatges i "la tria de paraules" de la novel·la, i ho combina amb una composició musical a càrrec de Miquel Tejada. Albert Mora interpreta el veí que és músic i que els acompanya.

Cap dels tres intèrprets té fills, però per a l'espectacle han estat en contacte amb persones que sí que en tenen o bé que han patit el dol perinatal. "Ens hem nodrit de diverses experiències pel que fa a la maternitat i a casos de pèrdua d'algun fill o avortaments espontanis. Si pregunteu, n'està ple, de casos, encara que públicament no sigui tan estès", afirma Júlia Santacana.

La creació d'El nedador del mar secret ha sigut possible gràcies al Premi Quim Masó, que cada any atorguen el TNC i Bitò Produccions. És dotat amb 40.000 euros, que es destinen a la producció de l'espectacle guanyador.

stats