Cultura 12/05/2021

'El ejército de los muertos': amb Zack Snyder, més no sempre és millor

El director de 'La Lliga de la Justícia' regressa a l'univers zombi del seu debut, 'Alba dels morts'

2 min
Dave Bautista a 'El ejército de los muertos'

'El ejército de los muertos'

(2 estrelles)

Direcció: Zack Snyder. Guió: Zack Snyder, Shay Hatten i Joby Harold. 148 min. Estats Units (2021). Amb Dave Bautista, Ella Purnell i Ana de la Reguera. Estrena als cinemes el 14 de maig i disponible a Netflix a partir del 21 de maig

En un moment d’El ejército de los muertos, nou i grandiloqüent film de Zack Snyder, la pilot d'helicòpter encarnada per Tig Notaro (una brillant còmica de stand-up) diu el que molts espectadors estan pensant: "¿Allò és un zombi amb capa?". Snyder no es caracteritza per la seva contenció; amb l'excepció d’Alba dels morts, el seu debut, la carrera del director de Watchmen o 300 s'ha definit sempre pel com més millor (només cal recordar la seva versió definitiva, de quatre hores, de La Lliga de la Justícia). A El ejército de los muertos, Snyder dona curs a la seva capacitat per a l'excés: hi ha zombis amb capa, a cavall, tigres zombis i fins i tot, sembla ser, sexe zombi.

Tràiler d''El ejército de los muertos'

El que no hi ha és tensió ni sentit de l'espectacle. Snyder sembla més preocupat per col·locar la primera peça d'un univers que origini una franquícia reeixida (¿aplicar l’estratègia comercial superheroica al film de zombis, potser?) que per dirigir una pel·lícula de zombis que destil·li la sensació de desesperació i horror quotidià del seu primer film –aquella veïneta no-morta que despertava Sarah Polley al començament d’Alba dels morts–. Podem passar per alt l'escassa novetat de la trama, que recorda, entre d'altres, el Rescat a Nova York de Carpenter, però és imperdonable l'avorrit pragmatisme amb què el director despatxa unes seqüències d'acció (molt gore) en què els zombis, com no podia ser d'una altra manera, salten més amunt i corren més de pressa que mai... per no arribar enlloc.

stats