Patrimoni
Cultura 14/02/2022

ERC reclama dotació i calendari per construir una nova seu dels arxius de Barcelona

Hi ha un projecte per fer-la a Can Batlló, però està aturat des de fa mesos

2 min
El recinte fabril de Can Batlló

BarcelonaEl maig del 2018 es va anunciar que l’antic recinte fabril de Can Batlló es convertiria en una gran àgora on la ciutadania trobaria el seu espai i a la vegada es conservaria l'immens patrimoni documental de la ciutat de Barcelona. La nau número 8 de l'antiga fàbrica tèxtil, catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local, havia d’acollir 50 quilòmetres de documentació, 4 milions de fotografies i milers de documents gràfics i cartogràfics. Però el projecte està parat i no hi ha cap previsió que torni al calendari en un futur immediat.

ERC presentarà aquest dimarts una proposició perquè es reprengui el projecte. Demanen que l'equip de govern municipal es "pronunciï de manera clara i definitiva sobre el recinte fabril de Can Batlló" i que s'assigni la dotació pressupostària perquè el projecte executiu sigui redactat abans que acabi el primer mandat. També volen un calendari. "Necessitem un emplaçament digne i sostenible per a l’Arxiu de la Ciutat. Mentre es demora qualsevol decisió, l’estructura d’edifici de Can Batlló es degrada, empitjora, dia a dia. I també hi ha el problema dels actuals centres d’arxiu de la ciutat, que estan en pèssimes condicions de preservació, amb el risc que perdem part del patrimoni documental barceloní”, ha assegurat la regidora Gemma Sendra, encarregada de defensar la iniciativa.

Al maig Junts i ERC ja van defensar a la comissió de presidència una proposició perquè es reprengués la rehabilitació de la fàbrica i es trobés una seu per als arxius municipals, que s'estan quedant sense espai. Aleshores, la regidora de Comerç, Mercats, Consum, Règim Interior i Hisenda, Montserrat Ballarín, va dir que s'estava buscant una seu per als arxius i que Can Batlló continuava sent una possibilitat, però que 72 milions d'euros era un pressupost "elevadíssim": "No està previst en els actuals pressuposts. Passar al projecte executiu és una solució que ara no podem tirar endavant", va dir aleshores Ballarín.

stats