Cultura 08/04/2021

L'Estat bloqueja la subhasta d'una possible pintura de Caravaggio

A la casa madrilenya Ansorena havien atribuït 'Coronació d'espines' al cercle de Josep de Ribera

2 min
La 'Coronació d'espines' atribuïda a Caravaggio al catàleg de la subhasta de la casa Ansorena

BarcelonaEls experts italians no en deixen passar ni una quan es tracta de seguir investigant el llegat de Michelangelo Merisi, conegut com a Caravaggio, i descobrir noves obres seves. Una de les grans expertes en el pintor italià, Maria Cristina Terzaghi, assegura que és de Caravaggio una Coronació d'espines atribuïda al cercle de Josep de Ribera que havia de subhastar-se a la casa madrilenya Ansorena amb un preu de sortida de 1.500 euros. Si és confirmés que és de Caravaggio, el seu valor podria arribar als 100 milions d'euros.

Després que la notícia aparegués al diari La Repubblica, la direcció general de belles arts del ministeri de Cultura i la junta de qualificació, valoració i exportació de béns es va reunir d'urgència i van declarar el quadre inexportable, tal com recull l'agència Efe. A més, la Comunitat de Madrid també ha iniciat el procediment per declarar l'obra inexportable. El ministeri va actuar d'urgència per evitar que el quadre surti de l'Estat, com va passar als anys 70 amb un altre quadre de Caravaggio, Crucifixió de Sant Andreu, que actualment pertany al Museu de Belles Arts de Cleveland. Abans de l'atribució de Coronació d'espines, fa pocs anys Mina Gregori va atribuir-li una Magdalena en èxtasi.

Segons els experts consultats per La Repubblica, si es confirma que el quadre és de Caravaggio obrirà "un nou capítol sensacional en la història del pintor". Maria Cristina Terzaghi, que és professora d'història de l'art de la Universitat Roma Tre i que es va desplaçar a Madrid per veure el quadre, diu que "el mantell porpra amb el qual Crist va vestit té el mateix valor compositiu que el mantell vermell de la Salomé del mateix pintor del Museu del Prado" i que la Coronació d'espines té "un vincle profund amb les obres que va fer al començament de la seva etapa napolitana". També posa en relleu que està documentat que el quadre és a Espanya des de fa quatre segles i que Caravaggio va pintar un Ecce homo el 1605 per encàrrec del cardenal Massimo Massimi. L'etapa napolitana de Caravaggio va començar el 1606 quan el pintor va fugir de Roma després de ser condemnat a mort per l'assassinat d'un home i amb prou feines va durar uns mesos.

stats