Cultura 18/09/2019

Cadaqués exposa les fotografies, algunes inèdites, que Jacques Léonard va fer de Dalí

Aquest fotògraf és conegut sobretot per haver immortalitzat la comunitat gitana de Montjuïc

Acn
2 min
Una de les fotografies de Salvador Dalí que es podrà veure a l'exposició de Cadaqués

CadaquésEl fotògraf francès Jacques Léonard, que es va instal·lar a Barcelona als anys 50, és conegut per haver fotografiat la quotidianitat de la comunitat gitana de les barraques de Montjuïc. Tot i així, la seva obra és molt més extensa. La càmera del francès va captar l'entorn polític, social i cultural de la Catalunya de les dècades de 1950, 1960, 1970 i 1980. Entre el 20 i el 29 de setembre, a Cadaqués s'hi exposaran 14 fotografies seves molt particulars: imatges i retrats de Salvador Dalí.

Salvador Dalí

Els retrats que Léonard va fer del pintor surrealista, alguns dels quals encara són inèdits, són d'allò més diversos. En alguns Dalí apareix amb un posat artificiós, però en d'altres mostra la seva part més propera i quotidiana. L'amistat que unia els dos personatges és el que va permetre a Léonard capturar aquestes imatges, que formaven part de tres reportatges que va fer entre els anys 50 i 60.

Salvador Dalí

No va ser fins a l'any 2009, quan els fills del fotògraf van dur a l'Arxiu Fotogràfic de Barcelona els 18.000 negatius que el seu pare havia fet, que es va posar en relleu la seva obra i figura. D'entre tots els negatius, n'hi havia 3.000 que retraten la quotidianitat dels gitanos de Montjuïc. El seu matrimoni amb Rosario Amaya, una noia gitana que s'havia criat a les barraques de Montjuïc, li va permetre tenir una proximitat amb aquesta comunitat, que va obrir-li les portes de casa seva i va accedir que fotografiés el seu dia a dia i els seus costums.

stats