MÚSICA

Un Festival de Jazz de Barcelona que semblarà prepandèmic

Richard Bona, Cimafunk, Andrea Motis i Madeleine Peyroux entre els 70 concerts

2 min
Marco Mezquida en una imatge promocional.

BarcelonaUn festival gairebé com els d’abans de la pandèmia, amb una rastellera de 70 concerts, amb artistes internacionals, homenatges a noms mítics i comiats emocionants com l’última parada de La Locomotora Negra al Palau de la Música. La 53a edició del Voll-Damm Festival de Jazz de Barcelona s’ha proposat “transmetre alegria i ganes de viure”, diu Tito Ramoneda. Però el promotor de The Project, que ahir va fer la presentació del cartell complet, no es va estar de defensar que els aforaments de les sales tornin també a la normalitat i passin del 70% al 100%: “Lluitarem perquè es posi seny a aquesta injustícia: hem demostrat que ho hem fet bé i el nostre públic és responsable”, va dir per defensar la reobertura de sales com Luz de Gas. “No només les empreses necessitem l’activació: les persones necessitem viure amb normalitat i amb un somriure la cultura”, va afegir. El pressupost també s’acosta a la normalitat: estarà a prop del milió d’euros, entre els 700.000 del 2020 i els 1,4 milions del 2019.

El festival començarà amb la mallorquina Maria del Mar Bonet, que debutarà amb una big band el 20 d’octubre, i acabarà amb l’estrena del nou disc del pianista menorquí Marco Mezquida el 10 de març. El director artístic, Joan Anton Cararach, destacava l’aposta per artistes femenines dins el cartell, com Madeleine Peyroux, Cécile McLorin Salvant, Andrea Motis, Sílvia Pérez Cruz, Estrella Morente o la directora d’orquestra Maria Schneider, de qui el festival ha presentat tos els seus projectes i que és “un dels 10 compositors més importants del moment al món”, diu Cararach.

Més noms propis que passaran per Barcelona: Kenny Garrett, Avishai Cohen, Richard Bona amb Alfredo Rodriguez en format sextet, l’huracà cubà Cimafunk, José James i Chucho Valdés, que estrenarà el seu homenatge a la Santeria. Al llindar dels 80 anys, el padrí del Festival de Jazz assegura queLa Creación “és una obra mestra, i que ho digui ell vol dir que és realment ambiciós”, avança Cararach. Dins el cicle De Cajón! hi actuaran Miguel Poveda i Tomatito, Antonio Carmona o Dorantes.

El nom que més es repetirà serà el de Joan Chamorro, que protagonitza el Retrat d’Artista amb cinc concerts: veurem actuar junts tots els joves valors que ha presentat i els setanta artistes que han passat per la Sant Andreu Jazz Band actuaran en la clausura del 15è aniversari de l’orquestra jove de la qual és alma mater. Marco Mezquida també reincidirà en el festival en format trio i en la producció Tres amores oscuros d’Enric Palomar, amb dos cantaores (Maria José Llergo i Pere Martínez), dos pianos i l’OBC.

El festival celebra els 10 anys de col·laboració amb el Conservatori del Liceu, a qui donarà la Medalla d’Or i carta blanca. S’hi podran veure 20 classes magistrals d’artistes del cartell (obertes a tothom qui té entrada) i 27 concerts, entre els quals quatre de grans formacions del conservatori i cinc de professors. Més celebracions: el centenari de Charlie Parker amb la Legacy Band, el centenari de Piazzolla amb el Marcelo Mercadante Sexteto i els 40+1 de La Vella Dixieland. I tot això sense oblidar la lletra petita, local i selecta, del Harlem i el Milano Jazz Club.

stats