Cultura 13/11/2015

“Sóc fill de Xàtiva, que és predilecta en el meu cor”

Raimon, nomenat fill predilecte de la ciutat després de 20 anys de marginació política

S.a.
2 min
Raimon, al costat dels fills de l’escultor Andreu Alfaro, va donar al Museu de Belles Arts de Xàtiva l’obra que li va regalar l’artista.

XàtivaXàtiva ha esborrat de la seva llista d’assumptes pendents retre homenatge a un dels seus veïns més il·lustres. Ahir l’Ajuntament va proclamar Ramon Pelegero i Sanchis, més conegut com a Raimon, fill predilecte de la ciutat en un acte al Gran Teatre de Xàtiva que va aplegar representants de totes les institucions polítiques i culturals del país. A punt de fer 75 anys, Raimon va rebre ahir el reconeixement institucional que anys de govern del PP li van negar. Per exemple, l’any 2010, quan la corporació municipal va rebutjar atorgar-li la Medalla d’Or de la ciutat en el marc del 50è aniversari de la cançó Al vent.

Raimon, que el 9 d’octubre va rebre l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, va ser protagonista ahir d’un homenatge íntim -tot i les més de 400 persones que hi van assistir- i sentit, envoltat de moltes persones que el van veure créixer als carrers de Xàtiva. En un discurs breu però contundent, Raimon va mostrar-se agraït amb els que van votar a favor de donar-li aquest reconeixement “però també amb els que en un mes van votar i després no [en referència al PP] i al ciudadano que es va abstenir [en al·lusió al regidor de Ciutadans]”. A tots els va agrair que, amb els seus vots, li havien donat impuls: “Tinc més forces per continuar una professió que vaig començar ací, a Xàtiva, i que m’ha portat arreu del món cantant en la llengua que alguns partits d’ací encara combaten”.

Raimon no va poder evitar adreçar-se a un PP absent en l’homenatge, un partit que el cantant acusa d’haver-lo marginat a casa seva. Per a ells i per a Ciutadans van ser les últimes paraules del seu discurs: “No sé si sóc mereixedor de ser fill predilecte però sé que sóc fill de Xàtiva i que Xàtiva és predilecta en el meu cor. I això no m’ho podrà treure mai ningú, ni el PP, ni el ciudadano, ni el sursumcorda”.

Abans del parlament de Raimon, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va prendre la paraula per donar les gràcies al cantant xativí per “haver parlat i cantat tantes vegades per tots nosaltres”. Puig, que va assegurar que s’havia obert un temps nou al País Valencià, es va comprometre a fer tots els esforços perquè “les noves generacions i aquells que malauradament no l’han conegut, ara el coneguen”.

Moments abans de l’acte del Gran Teatre, Raimon va voler correspondre el reconeixement que ahir li va dispensar la ciutat de Xàtiva amb la donació d’una obra escultòrica d’Andreu Alfaro: La veu d’un poble. Homenatge a Raimon ocupa un lloc privilegiat al Museu de Belles Arts de la Casa de l’Ensenyança, complint així la promesa que va fer fa anys Raimon al seu amic. El cantant li va dir a l’escultor que l’obra que li va regalar la cediria a la seva Xàtiva natal quan en tingués ocasió. I l’ocasió va arribar ahir. Raimon ha tornat a casa.

stats