Cultura 18/09/2017

El fiscal qualifica la demanda sobre la paternitat de Dalí de "capritxosa, infundada i temerària"

Les proves d'ADN van demostrar que el pintor no és el pare de Pilar Abel

Agències/ARA
2 min
Pilar Abel

BarcelonaEl culebró està a punt d'arribar al final. Ha quedat vist per a sentència el judici sobre la paternitat de la vident Pilar Abel. Al jutjat de primera instància número 11 de Madrid, el fiscal, l'advocat de l'Estat i els lletrats de la Fundació Gala-Salvador Dalí han carregat contra Pilar Abel per haver presentat una demanda de paternitat argumentant que era filla de l'artista. Qualifiquen la demanda de "capritxosa, infundada i temerària" i, per això, demanen al jutge que li faci pagar les despeses judicials.

Durant la vista, l'advocat de la suposada filla de Dalí, Enrique Blánquez, ha tornat a demanar la suspensió del judici perquè assegura que no ha quedat acreditada la cadena de custòdia de les proves d'ADN. Una petició que ja va fer arribar al jutjat i va ser desestimada. Les proves genètiques han demostrat que Abel no és filla del pintor. Per això, durant el judici, els representants de la Fundació Gala-Salvador Dalí han assegurat que mai s'hauria d'haver admès a tràmit, han criticat que un jutjat de Madrid hagi ordenat l'exhumació del cos de l'artista i han acusat Abel de "buscar els focus de la televisió". A la sortida del judici, Abel ha assegurat que no tirarà la tovallola i que si la sentència li és contrària recorrerà "fins arribar a Estrasburg".

El cos de Dalí va ser exhumat el 20 de juliol a petició de la jutge María del Mar Crespo. Es va ordenar obrir la tomba i extreure'n material biològic per comparar el material genètic del pintor amb el de la demandant. “Els resultats obtinguts permeten excloure Salvador Dalí com a pare biològic de María Pilar Abel Martínez”, diu l’informe que el jutjat de primera instància número 11 de Madrid va enviar ahir als advocats de la Fundació Gala-Salvador Dalí. Abel, però, va assegurar que continuaria intentant “esbrinar” la seva identitat. “No preveig cap altre escenari”, va dir. El seu advocat, Enrique Blázquez, va precisar que si les proves no s’han fet amb les garanties suficients, ho seguiran intentant.

La resposta de la Fundació Gala-Salvador Dalí

Després que es coneguessin els resultats, la Fundació, en un comunicat, afirmava: “Es confirma que aquesta decisió judicial inusual i injustificada de practicar l’exhumació ha estat totalment inadequada i desproporcionada, i es posa en evidència la seva total improcedència i la inutilitat dels costos i perjudicis de tota mena que ha ocasionat, respecte als quals la Fundació reitera la seva reserva expressa d’accions”.

Si les proves d’ADN haguessin confirmat el parentiu entre Abel i Dalí, ella hauria pogut reclamar a l’estat espanyol una part del llegat del pintor empordanès, la part corresponent a la llegítima, que representa el 25% de tot el patrimoni que tenia l’artista en el moment de la defunció.

stats