ARTS ESCÈNIQUES
Cultura 07/05/2018

La fira del circ Trapezi dispara al món

Reus celebra la trobada més internacional i més professional del 10 al 13 de maig

2 min
David Dimitri actuarà a la seva carpa amb un espectacle que barreja tradició i modernitat.

BarcelonaL’home bala torna al circ. El pallasso, mim i funambulista David Dimitri serà un dels artistes internacionals convidats a la fira Trapezi de Reus. Sortirà de la seva carpa de circ per un forat a la teulada i caminarà per l’aire, a gran altura, sense cap truc de seguretat. El segon Trapezi que programa Leandro Mendoza -el primer que ha pogut elaborar amb prou temps de gestació- posarà l’accent en la internacionalització d’aquest mercat estratègic dedicat al circ. I això vol dir que ha convidat a Reus, del 10 al 13 de maig, grans artistes internacionals de Suïssa, Bèlgica, França, Alemanya i Itàlia que oferiran nou espectacles de la trentena que s’hi podran veure. Però també vol dir que a l’espai professional, on s’han acreditat més de 150 professionals, esperen programadors estrangers i estatals per fer sortir les produccions catalanes al món. “El 70% o 80% de les companyies de circ de l’Estat són a Catalunya, però viatgen més per fora que pel circuit català. S’està canviant la fórmula de girar -diu Mendoza-. La distribució s’ha modernitzat i les companyies independents ja es preocupen de tenir una estructura empresarial”. Per això el Trapezi els vol ser d’utilitat.

L’altra de les obsessions del director és donar suport a les companyies catalanes. L’objectiu és poder produir espectacles de gran format per omplir un buit en la producció local. El pressupost del Trapezi és de 430.400 euros i, tot i que s’ha incrementat en 50.000 euros enguany, Mendoza espera que es dobli les pròximes edicions per poder donar suport als artistes. Mentrestant, ha buscat còmplices en altres fires de circ i festivals catalans (Barcelona, Olot, Viladecans, la Bisbal...). Tot i que finalment no han arribat a temps per fer una coproducció de pes aquest any, sí que han ajudat una obra de petit format, el duet Gregaris. Queda pendent per al 2019 la recuperació dels espectacles inaugurals que fa sis anys que no es fan, des que la crisi va esclatar en aquesta fira a causa d’un traumàtic relleu en la direcció i una brutal retallada del pressupost.

El Trapezi sempre havia tingut un deix afrancesat. Mendoza vol ampliar el focus per mostrar referències de tot el món, “perquè hi ha moltes maneres d’entendre el circ”, diu. També posa l’accent en els espectacles de sala i de carpa, a més dels de carrer. I sempre a preus populars: de zero a 15 euros.

stats