Cultura 26/07/2019

La Fira trenca el contracte amb l’empresa de ‘riggers’

L’entitat cancel·la el concurs i fins que no el torni a convocar contractarà el servei per a cada fira

Elisabet Escriche
2 min
Fira de Barcelona va convocar el concurs al rigging per a quatre anys, però ara l’ha anul·lat.

BarcelonaFira de Barcelona va anunciar ahir per sorpresa i a través d’un comunicat que canviarà les condicions de contracte dels muntadors d’escenaris ( riggers ) després de la vaga que hi va haver durant la celebració del Sónar. L’entitat ha decidit retirar el concurs per adjudicar aquest servei i contractarà els riggers per a cada esdeveniment en lloc de fer una concessió durant un període determinat. Això seguirà així fins que, en els pròxims mesos, es torni a licitar el servei. “Es replantejarà fomentar la concurrència i participació de més empreses en la prestació d’aquest servei”, va dir la Fira.

Aquest canvi de condicions comporta l’extinció de la pròrroga que la Fira havia signat fins a la tardor amb l’empresa que els oferia aquest servei de manera exclusiva, UTE Rigging, els empleats de la qual es van mobilitzar durant el Sónar.

L’empresa, que té una cinquantena de treballadors fixos (poden arribar a un centenar en alguns esdeveniments), va assabentar-se ahir de la decisió de la Fira. L’advocat dels riggers, Àlex Lasmarías, creu que és “un càstig” perquè els treballadors van tornar a registrar dilluns passat un nou preavís d’una vaga indefinida per al setembre. “Durant aquesta setmana no hi ha hagut cap reunió i ara ens trobem amb aquest comunicat”, explica l’advocat.

Aquest cap de setmana el comitè d’empresa estudiarà la decisió de la Fira per comprovar si aquesta forma d’actuar “és administrativament correcta”. “Hem de veure si es pot fer una contractació a dit i per acte i no via licitació”, diu l’advocat. Dilluns hi ha prevista una reunió del comitè d’empresa per decidir quines accions emprendran.

Fira de Barcelona va obrir el concurs per al servei de rigging al juny i per a un període de quatre anys, i s’havia d’adjudicar al setembre. La Fira considera que està “actuant d’acord amb els principis de la legalitat” al no acceptar la principal reclamació dels riggers : que es mantinguin les condicions laborals que tenien fins ara, suposant que sigui la seva empresa la que guanyi el concurs. El canvi de la Fira, però, posa en risc que UTE Rigging (que fins ara sempre ha proveït aquest servei) sigui la que segueixi fent-ho en el futur.

Les claus del conflicte

L’origen

El conflicte va començar quan els riggers de l’empresa UTE Rigging, que és la que oferia el servei de muntadors d’escenaris de forma exclusiva a la Fira, van convocar una vaga per al juliol, durant la celebració del Sónar.

El motiu

Els riggers van convocar la vaga per reclamar que en la nova adjudicació del servei (que s’havia de resoldre al setembre) s’incorporés la subrogació dels treballadors actuals al plec de condicions del concurs. És una plantilla de 50 persones.

La resposta

Com que la Fira no ha incorporat la reclamació dels riggers, el col·lectiu havia convocat una nova vaga indefinida al setembre, mentre que la Fira ha decidit trencar el contracte.

stats