Cultura 10/07/2019

Fira de Barcelona garanteix la celebració del Sónar malgrat la vaga

Els muntadors d'escenaris mantenen l'aturada davant la manca de voluntat negociadora de la Fira

Xavier Cervantes
4 min
25 anys de Sónar en 10 moments inoblidables

BarcelonaDoble relat en el conflicte entre Fira de Barcelona i els 'riggers', els muntadors d'elements aeris dels escenaris, i que podria afectar la celebració del festival Sónar. D'una banda, els treballadors de l'empresa UTE Rigging mantenen la convocatòria de vaga, l'inici de la qual serà aquest dijous i que s'allargarà fins al 20 de juliol, perquè la Fira de Barcelona no ha volgut asseure's a la taula de mediació que s'ha fet aquest dimecres al departament de Treball.

"No hi ha raons per negar-se a negociar en el marc d’un conflicte que es podria solucionar refent el plec de condicions de la licitació, per tal que incorpori les garanties vers els treballadors afectats que exigeix la normativa. La manca de diàleg per part de Fira de Barcelona posa en perill la celebració d’un festival que té una important repercussió tant econòmica com en termes de projecció d’imatge de la ciutat. No és, en absolut, la manera de procedir que cal exigir a un organisme públic", ha dit l'advocat que assessora els treballadors, Quim Español, que ha destacat la voluntat negociadora dels treballadors, que mantenen l'oferiment de diàleg.

Els 'riggers' demanaven un gest, com ara el compromís que la Fira estudiaria la possibilitat de revisar el plec de condicions fet públic el 28 de juny i que no preveu garantir els drets laborals dels treballadors fixos discontinus si hi ha un canvi en la concessió de l'activitat, que és el que podria passar a l'octubre. "La vaga continua, desgraciadament, perquè Fira de Barcelona no ofereix res per intentar solucionar el conflicte, i no tenim més remei”, ha dit Español.

El relat de la Fira, expressat en un comunicat, és rentar-se les mans i "lamentar la falta d'acord per evitar el conflicte en la reunió de mediació celebrada entre l'empresa UTE Rigging i els seus treballadors". La Fira ha acceptat parlar amb l'advocat dels 'riggers', però no ha volgut asseure's a la taula de mediació. En el mateix comunicat, Fira de Barcelona diu que "garanteix que el Sónar se celebrarà amb normalitat malgrat l'anunci de vaga" i que, "si finalment UTE Rigging no pot realitzar aquest servei, la Fira podrà contractar altres empreses per tal d'assegurar el muntatge, en aquest cas del Sónar, festival que tindrà lloc entre el 17 i el 20 de juliol als recintes de Montjuïc i Gran Via, una possibilitat ja prevista en el contracte amb el proveïdor actual". És a dir, Fira de Barcelona, que va obligar el festival a canviar de dates sense cap negociació prèvia, també ara tira pel dret per tal, diu, que "el muntatge del Sónar es pugui realitzar amb normalitat".

El tercer en discòrdia és el Sónar, que avui esperava una solució negociada i que en tot moment havia manifestat el seu respecte vers les demandes dels treballadors. Aquest dimecres, després de conèixer el fracàs de la mediació, l'empresa organitzadora del Sónar, Advanced Music, ha emès un comunicat en què comunica que el festival "haurà d'acollir-se a les solucions relatives al muntatge d'estructures aèries d'escenaris segons el contracte subscrit amb Fira de Barcelona, que ha garantit la celebració i normal funcionament del festival". "Advanced Music -continua el comunicat- ha ofert la seva plena disposició a col·laborar amb les parts implicades i ha donat supot, i continua donant suport, a la necessitat de negociació entre els 'riggers' d'UTE Rigging i Fira de Barcelona. Qualsevol altra opció que impliqués una alteració en el calendari de muntatge del festival hagués representat un gravíssim perjudici per als més de 2.000 treballadors i col·laboradors involucrats en el projecte, els més de 120.000 assistents nacionals i internacionals, les organitzacions i serveis implicats, així com a la mateixa ciutat de Barcelona".

Vulneració del dret de vaga

Segons els treballadors, la decisió de la Fira vulnera el dret a vaga i els pot dur a emprendre totes les accions legals per impedir-ho. Per a Español, "vulnerar el dret de vaga és una postura que no s'entén des d’una lògica de responsabilitat d’una institució pública" com és Fira de Barcelona, un consorci format per l'Ajuntament de Barcelona, la Generalitat i la Cambra de Comerç. "La vaga continua perquè l’únic ens polític amb capacitat de donar resposta a la situació és Fira de Barcelona", ha afegit l'advocat. Els 'riggers' han lamentat les afectacions que la seva mobilització pot tenir en la celebració del Sónar, un festival amb el qual tenen "una absoluta empatia".

"La solució al conflicte i la garantia que el Sónar se celebrarà amb tota normalitat, tal com esperem, no és vulnerar el nostre dret de vaga abocant-nos a una lluita judicial que en tot cas damnificarà un tercer, com és el festival, que no té responsabilitat en aquesta situació -afirmen els 'riggers' en un comunicat-. La solució passa pel fet que, d’una vegada per totes, Fira de Barcelona reculli el nostre oferiment de diàleg i tregui a concurs una licitació que respecti els nostres drets laborals i ens ofereixi les garanties de permanència al nostre lloc de treball que la norma vigent ens reconeix. Si Fira de Barcelona es compromet a complir amb el que la llei exigeix en relació a la nostra subrogació, nosaltres estarem encantats de reprendre la nostra feina i garantir que el Sónar continuï sent el millor festival de música electrònica del món. Però, si es manté amb aquesta actitud i continua negant-se ni tan sols a seure amb nosaltres, no hi ha solució possible".

stats