Frau fiscal

La Fiscalia demana més de 8 anys de presó i 24 milions a Shakira per frau fiscal

La cantant va rebutjar l'acord amb la Fiscalia i s'enfronta a una multa milionària

ARA
2 min
Shakira, a les portes del judici

BarcelonaLa Fiscalia de Barcelona demana vuit anys i dos mesos de presó per a Shakira, a qui acusa de sis delictes contra la hisenda pública per defraudar 14,5 milions d'euros entre els anys 2012 i 2014 en l'IRPF i l'impost de patrimoni simulant que no residia a Espanya quan en realitat vivia a Barcelona amb el futbolista Gerard Piqué. Fa dos dies la cantant va rebutjar l'acord amb la Fiscalia, al·legant que confia "plenament" en la seva innocència i que el que pretenia el ministeri fiscal era "abusiu". Això condueix l'artista al jutjat número dos d'Esplugues de Llobregat. Segons l'Audiència de Barcelona hi ha indicis que des del 2012 residia a Espanya i, per tant, estava obligada des de llavors a tributar en aquest país.

Shakira està encausada arran d'una querella que la Fiscalia de Barcelona va presentar contra ella per sis delictes contra la hisenda pública. El maig passat l'Audiència de Barcelona va confirmar el processament de la cantant colombiana per suposadament haver defraudat 14,5 milions d'euros a Hisenda entre el 2012 i el 2014. Els magistrats desestimaven la petició d'arxivament de la cantant al considerar que hi ha prou indicis per determinar que en aquells anys vivia de forma estable a Espanya. L'artista colombiana, el maig del 2019, ja va tornar els 14,5 milions que li exigia l'Agència Tributària i tres més d'interessos, però això no impedeix que segui al banc dels acusats.

La Fiscalia i l'Agència Tributària consideren que va idear un entramat de societats en paradisos fiscals per evadir impostos i va passar més de la meitat de l'any a Espanya. Segons el jutge, Shakira va deixar de tributar a l'estat espanyol els anys 2012, 2013 i 2014, ja que hauria passat més de la meitat dels dies de cada any en territori espanyol. El tribunal considera que, amb les dades que hi ha al sumari, Shakira era "resident habitual" a Espanya i no està prou acreditat que visqués en un altre país. Així, considera que les estades de la cantant a l'estranger eren absències "esporàdiques".

La defensa al·lega que va seguir els consells d'experts, però, en canvi, el tribunal va arxivar la causa contra el seu assessor fiscal i advocat, Ezequiel A.C., recurs que també va rebre el suport de la Fiscalia. L'Audiència creu que no tenia prou indicis per encausar-lo. Segons l'instructor, cosa que l'Audiència no va corroborar, l'advocat i assessor fiscal de la cantant, E.A.C., hauria "col·laborat en el manteniment de l'entramat societari erigit per eludir el pagament de tributs a Espanya". Així, haurien creat una sèrie de societats mercantils fent que fossin aquestes les que figuraven com a titulars de les rendes i el patrimoni de la cantant colombiana, que només apareixia en últim terme i en societats radicades en paradisos fiscals.

stats