Problemes judicials
Gent 27/07/2022

Shakira rebutja un acord amb la Fiscalia i anirà a judici: "L'Agència Tributària perd un de cada dos plets"

L'artista es mostra convençuda de la seva innocència i denuncia un ús "evident de la pressió mediàtica i reputacional" per part d'Hisenda

3 min
Shakira, a les portes del judici

BarcelonaLa cantant colombiana Shakira ha rebutjat l'acord que li oferia la Fiscalia de Barcelona per evitar ser jutjada per defraudar presumptament 14,5 milions d'euros a Hisenda i ha decidit anar a judici per frau fiscal, atès que confia "plenament" en la seva innocència. Segons ha informat l'agència de comunicació de l'artista, el seu equip legal ha estat mantenint converses amb la Fiscalia per assolir un acord que rebaixés la pena que li podria correspondre per quatre delictes contra la hisenda pública, però aquest mateix matí ha decidit rebutjar la darrera oferta del ministeri públic. En un comunicat molt crític amb la Fiscalia i Hisenda, Shakira assegura que sempre ha confiat en la seva innocència, i per això ha optat per "deixar el tema en mans de la llei, amb la tranquil·litat i la confiança que la justícia li donarà la raó".

La defensa de l'artista ha mantingut contactes amb la Fiscalia per assolir un pacte des que el mes de maig passat l'Audiència de Barcelona va avalar que ha de ser jutjada per quatre delictes contra la hisenda pública, per suposadament defraudar 14,5 milions entre els anys 2012 i 2014 simulant que no residia a Espanya. Tot i que acusació i defensa no han arribat a un acord per lliurar al jutjat un escrit d'acusació de conformitat –cosa que no hauria evitat que Shakira s'assegués al banc dels acusats en un breu tràmit per ratificar-lo–, la cantant encara podria pactar amb la Fiscalia fins al mateix dia del judici.

Segons ha recalcat l'artista a través de la seva agència, malgrat les converses que els seus advocats han mantingut amb la Fiscalia, la seva voluntat sempre ha estat seguir endavant en el procés penal, sense conformar-se amb una rebaixa de la condemna que li podria correspondre. Per a la cantant i el seu equip, aquest cas "constitueix un atropellament absolut" dels seus drets, ja que ha demostrat sempre "una conducta impecable, com a persona i contribuent, i una plena disposició a resoldre qualsevol diferència des del primer moment, fins i tot abans del procés penal".

En aquest sentit, el comunicat recorda que, "fins i tot discrepant" del criteri del seu equip jurídic sobre el suposat frau fiscal, l'artista va tornar 17,2 milions d'euros a l'Agència Tributària –la suma presumptament defraudada més els interessos– i "des de fa molts anys no hi ha cap deute pendent amb Hisenda". Així mateix, la cantant sosté que "ha confiat i seguit sempre fidelment les recomanacions dels millors especialistes i experts assessors de PricewaterhouseCoopers i ha complert de manera impecable en les més de 20 jurisdiccions en què ha tributat".

En el seu comunicat, Shakira critica que l'Agència Tributària "gasta milions" en "persecucions" com la que ella ha patit i "perd un de cada dos plets amb els seus contribuents", i per això ha decidit "deixar el tema en mans de la llei, amb la tranquil·litat i la confiança que la justícia li donarà la raó". Shakira lamenta que "mai" en cap altre país ha topat amb una "persecució amb aquesta falta de raonabilitat i tan aferrissada" per part d'Hisenda, ni amb un "ús tan evident de la pressió mediàtica i reputacional com a mecanisme recaptatori". En opinió de l'artista i del seu equip legal, la Fiscalia "continua sense mostrar proves directes o criteris raonables que suportin la seva postura i ha mantingut una actitud intransigent al llarg de tota la instrucció".

La seva defensa considera que la Fiscalia "ha abusat d'un concepte jurídic indeterminat, com és el de les absències esporàdiques, sobre la base d'una qüestió tècnicament discutible de qui ni tan sols tributa a Espanya, ja que els seus beneficis provenen de l'exterior, on treballa i exerceix la seva professió". El comunicat difós per l'artista manté: "La Fiscalia s'ha entestat a recaptar els diners guanyats de les meves gires internacionals i a The Voice quan encara no era resident a Espanya i ha recorregut a mitjans indeguts per pressionar, tal com ho fa diàriament i injustament amb milers de contribuents amb finalitats lucratives".

stats