Cultura 20/06/2016

Alicia Kopf, Lucia Berlin i Francesca Sanna guanyen els Premis Llibreter 2016

"Berlin i Kopf ens ensenyen que es pot ser vulnerable i no passa res", diu l'editora Eugènia Broggi

Sílvia Marimon
3 min
Francesca Sanna, Eugènia Broggi i Alicia Kopf

Barcelona"El Premi Llibreter és un dels més interessants, més importants i més nets", ha dit l'editora Eugènia Broggi aquest matí quan s'han anunciat els guanyadors de la dissetena edició dels premis que decideixen els llibreters catalans. Broggi ha fet doblet. La seva editorial, L'Altra Editorial, ha publicat dos dels llibres guanyadors: 'Manual per a dones de fer feines', de Lucia Berlin, s'ha endut el Premi Llibreters a altres literatures i 'Germà de Gel', d'Alicia Kopf, el premi de literatura catalana. "Quan vaig llegir el llibre de Berlin, per recomanació d'un llibreter, ho vaig veure molt clar", assegura. "La veritat que diu a dins em va colpir molt profundament. Fa bandera de la vulnerabilitat i la fragilitat, i el sentit de l'humor i la calidesa són excepcionals", afegeix. L'edició en català de 'Manual per a dones de fer feines' ja va per la seva quarta edició i se n'han venut més de 7.000 exemplars. "Berlin i Kopf ens ensenyen que es pot ser vulnerable i no passa res", afegeix l'editora.

Broggi ha llegit una carta d'un dels quatre fills de Berlin, David. El fill de la novel·lista ha agraït el premi i ha assegurat que moltes de les anècdotes i històries que va viure de petit inspiren el llibre de la seva mare. Premis com aquest, deia a la carta, tenen un cert gust agredolç: "S'exigia molt a ella mateixa sense rebre res a canvi", assegura David. "Sempre deia que només que una persona s'emocionés llegint un dels seus contes se sentiria satisfeta. Al final són milers els qui l'han llegit". "Mai ens hauríem imaginat que seria publicada", explicava a la carta. "Era la dona més intel·ligent i més divertida que he conegut i que coneixeré mai". Berlin va morir sense que la seva obra fos reconeguda. Publicar-la no va ser fàcil perquè ningú apostava per una dona que només havia escrit contes, que ja era morta i de la qual ningú es recordava.

Kopf ha destacat que, en el cas de les dones, "la cadena de reconeixement fins ara no ha funcionat prou bé". "Escriure el llibre ha estat una travessa en el gel, una carrera de resistència molt solitària", ha afegit. Kopf ha explicat que quan va escriure el llibre, un projecte molt personal d'investigació i d'autoconeixement, no ho va fer amb visió comercial. L'autora de 'Germà de Gel' ha destacat que les dones no només poden explicar vides difícils o maternitats complicades sinó també històries sobre el món i sobre política.

'El viatge', publicat per Impedimenta, s'ha endut el Premi Llibreter al millor àlbum il·lustrat. La seva autora, Franesca Sanna, ha explicat que va començar el projecte fa dos anys quan va veure a les notícies l'arribada a Europa dels homes i dones que fugien de la guerra a Síria. "Vaig escoltar moltes històries i l'únic que puc dir és que no oblideu que són persones com nosaltres. No oblideu la vostra humanitat". Sanna ha lamentat que després de dos anys la situació dels refugiats no ha millorat gens ni mica. 'El viatge' és un àlbum on predomina el negre, el color de la por i l'angoixa. Explica la història d'una mare que lluita per treure la seva família de la guerra. El jurat ha destacat que "Europa, els seus líders, que s'ha tornat mesquina i viu d'esquena al dolor de la gent, no vol veure el que ens relata el llibre".

stats