Cultura 15/03/2021

La Fundación Franco demana als jutjats que es torni a instal·lar l'estàtua del dictador a Melilla

Era l'última escultura del dictador ubicada a la via pública

ARA
2 min
Retiren l'estàtua de Franco a Melilla

BarcelonaA finals de febrer, Melilla va retirar l'última estàtua que quedava de Franco a la via pública. Quinze dies més tard, la Fundación Francisco Franco ha portat als jutjats la retirada de l'estàtua del dictador i demana que es torni a col·locar "de forma immediata" al carrer. Segons recull l'agència Efe, la fundació argumenta que es va retirar "sense avís previ" i "sense que el Boletín Oficial de Melilla hagués publicat l'acord". L'estàtua es va instal·lar a Melilla el 1978 i s'havia mantingut fins ara perquè el dictador estava representat com a legionari, quan encara no havia comès crims de guerra.

De fet, aquest és un dels arguments de la Fundación Francisco Franco per demanar que es torni a instal·lar. Al recurs judicial diuen que no es pot aplicar la llei de memòria històrica del 2007 perquè l'escultura no commemora ni la Guerra Civil ni la dictadura. Al text argumenten que l'estàtua vol "commemorar un fet històric: la salvació de la ciutat de Melilla en evitar que fos atacada i envaïda per les forces enemigues durant la guerra d'Àfrica del 1921". Aquests fets, afegeixen, "van tenir lloc molt abans de l'alçament militar del 18 de juliol del 1936", que va originar la Guerra Civil.

Així mateix, la fundació considera que la retirada de l'estàtua és "un abús il·legal de la llei de memòria històrica" i diu que s'ha utilitzat "de forma maniquea i ideologitzant per a fins partidistes i d'enfrontament". També remarca que la llei no pretén "esborrar tot el que tingui relació" amb el període històric protagonitzat pel dictador "i molt menys pel que fa a fets del 1921". Per tot plegat, la fundació creu que el govern de Melilla ha actuat "sense respectar les normes administratives" i "ha impossibilitat la impugnació de l'acció abans que s'executés". No entenen, a més, "la pressa i la rapidesa" de la retirada de l'estàtua, que es va fer l'endemà d'acordar-ho i, al seu parer, "de forma semiclandestina".

stats