Cultura 16/07/2013

La Fundació Rafael Masó diposita un paraigüer a la col·lecció del MNAC

L'arquitecte el va dissenyar per a la reforma de la Casa Salieti de Girona

Ara
1 min
El Paraigüer-penjador de la Casa Salieti, de Rafael Masó / MNAC

BarcelonaMiquel Roca, el president del Patronat del Museu nacional, i Carles Puigdemont, l'alcalde de Girona, han signat aquest dimarts el conveni de cessió al MNAC durant deu anys d'un paraigüer-penjador que Rafael Masó va dissenyar per a la reforma de la casa Salieti de Girona. La peca sempre havia estat en mans privades fins que la Fundació de l'arquitecte la va adquirir fa poc en una subhasta. Aquest paraigüer, que fa més de dos metres d'alçada, està considerat com a un de les millors peces de ferro forjat de Masó és la primera obra de l'arquitecte que entra a la col·lecció permanent del museu.

El Paraigüer-penjador de la Casa Salieti estarà exposat al costat de les obres d'altres arquitectes contemporanis i amics de Rafael Masó: Antoni Gaudí, Josep Puig i Cadafalch i Josep M. Jujol. Masó va ser un dels exponents més importants de l'arquitectura i les arts decoratives noucentistes. A més, la peça revela l'evolució de l'arquitecte des del Modernisme cap a les formes més geomètriques i austeres del Noucentisme.

Amb peces com aquesta, Rafael Masó va reivindicar els oficis artístics i els artesans locals. En aquest cas va treballar amb Nonito Cadenas, un dels seus principals col·laboradors en la decoració d'edificis.¡as, un dels seus principals col·laboradors en la decoració d'edificis. L'arquitecte fer una intervenció considerable a la Casa Salieti, un casal del segle XIV situat al centre de Girona. Hi va introduir elements de forja, pedra, ceràmica i vitralls per subratllar la noblesa de l'edifici.

stats