Art
Cultura 02/12/2019

La Fundació Vila Casas es converteix en un mecenes milionari de la Fundació Joan Miró

La Miró rebrà 100.000 euros anuals fins al 2030 per a la conservació de la col·lecció

Antoni Ribas Tur
3 min
Sara Puig, presidenta de la Fundació Joan Miró, i Antoni Vila Casas signant l'acord de col·laboració

BarcelonaA la Fundació Joan Miró els regals de Nadal i els Reis s'han avançat: aquest dilluns han signat un acord amb la Fundació Vila Casas segons el qual rebran 100.000 euros anuals fins al 2030 per al manteniment de la col·lecció permanent. En total, un milió d'euros. "La societat civil catalana és civil i catalana per actes com aquest", afirma Antoni Vila Casas, que considera Joan Miró "el millor pintor català" i la seva fundació com "l'experiència més gran" que s'ha desenvolupat a Barcelona pel que fa a la col·laboració del sector privat i el públic.

"Joan Miró i Antoni Vila Casas es troben en la generositat i la promoció de l'art contemporani –diu la presidenta de la Fundació Joan Miró, Sara Puig–. Un acte com aquest ens dona esperança, energia i força per celebrar el 50è aniversari de la Fundació [es complirà el 2025] com Joan Miró es mereix". L'aportació d'Antoni Vila Casas es destinarà a "restaurar, actualitzar i posar en valor el conjunt d’activitats relacionades amb el fons de la col·lecció de la Fundació Joan Miró" per garantir-ne "la millora i l’excel·lència". Tot i que no han fet pública cap acció concreta, sí que han avançat que els fons es destinaran a tasques com ara restaurar l'arxiu sobre paper i la biblioteca personal de l'artista. Amb motiu de la donació, la Fundació Vila Casas esdevé institució protectora de la Fundació Joan Miró, i Antoni Vila Casas membre del patronat emèrit.

L'origen de la col·laboració es remunta a quan Sara Puig es va dirigir a Vila Casas per demanar-li ajut en un any difícil econòmicament per a la Fundació Joan Miró, ja que al gener van acomiadar mitja dotzena de treballadors com una de les mesures per fer front a un dèficit d'uns 500.0000 euros. Com diu el director de la Miró, Marko Daniel, l'aportació de Vila Casas és un acte "sense precedents" i contribueix "molt" a estabilitzar els pressupostos de la institució. Tot i així, segueixen treballant per "arribar a una situació d'estabilitat". "És un gest molt especial", subratlla Daniel.

Antoni Vila Casas té dues obres de Joan Miró als seus museus, una placa de terracota i un gravat, i li agradaria que la seva aportació fos "el començament" perquè "aquells catalans que estimin l'art i la cultura facin el mateix i es tornin a prendre decisions com les que han fet gran Barcelona". Pel que fa a la col·lecció permanent de la Fundació Joan Miró, actualment està formada per 217 pintures, 178 escultures i uns 8.000 dibuixos preparatoris, entre altres peces. "La col·lecció és la base, l'eix central i la raó de ser de la fundació", afirma Daniel. Les obres provenen de la donació que va fer el mateix Miró el 1975 i de donacions i dipòsits posteriors, com els de l'esposa de l'artista, Pilar Juncosa; Joan Prats; altres membres de la família Miró, i altres col·leccions públiques i privades.

La signatura de l'acord ha comptat amb la presència de nombrosos membres del Patronat de la Fundació Joan Miró, com ara l'artista Frederic Amat; l'arquitecte Jaume Freixa, l'autor de les dues ampliacions de la seu de la fundació; l'economista Andreu Mas-Colell, i Rosa Maria Malet Ybern, l'antiga directora de la fundació. També amb la d'un dels vocals de la Fundació Vila Casas, l'historiador i crític Daniel Giralt-Miracle, que va qualificar el dia de "molt emocionant", i amb la del nou director artístic de la Fundació Vila Casas, Àlex Susanna.

stats