Cultura 29/07/2016

Un conseller entre l'espasa i la paret: la Generalitat presenta un recurs d'empara al TC pel cas Sixena

Demanen la suspensió del trasllat provisional de les 44 obres que es troben al Museu de Lleida davant el dilema d'haver de decidir entre la desobediència al jutjat d'Osca i l'incompliment de la normativa catalana

Ara
1 min
El MNAC va evitar la foto de la sortida dels objectes del museu, tot el contrari del que pretenia el govern de l’Aragó, que va escenificar l’arribada de les peces al monestir de Sixena.

BarcelonaLa Generalitat ha presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional contra les resolucions del jutjat d’Osca sobre l’execució provisional del trasllat al monestir de Sixena de les 44 obres ubicades al Museu de Lleida. Aquesta setmana s'han traslladat a l'Aragó 53 peces procedents del MNAC, en compliment parcial de la sentència.

Quan el Suprem va donar la raó al jutjat aragonès pel conflicte jurisdiccional plantejat per la Generalitat, ja es va apuntar l'opció de recórrer al TC. I és el que ha fet la Generalitat, que demana "la suspensió parcial immediata" de la resolució perquè "posa entre l'espasa [la desobediència al jutjat d'Osca] i la paret [l'incompliment de la normativa catalana]" el conseller de Cultura, Santi Vila. També diu que l'execució provisional generaria "un ambient de crispació social greu, jurídicament anòmala i d'impossible reparació", i que és raonable aturar-la.

El recurs d'empara és de caràcter excepcional, i només es té en compte si la resolució causa "perjudicis irreparables" per a qui presenta el recurs, cosa que defensa l'escrit del conseller, que argumenta que els tribunals han donat "el silenci com a resposta" als recursos i arguments anteriors de la conselleria, que planteja un conflicte merament legal: "El règim de protecció dels béns de Sixena que es troben a Lleida exigeix una tramitació administrativa que no pot obviar-se ni complir-se en el termini que concedia el jutjat".

stats