Cultura 08/11/2018

La Moncloa avança en l’exhumació de Franco: en un mes vol tenir llesta la feina administrativa

Després caldrà modificar la llei per impedir que sigui enterrat a l’Almudena

Dani Sánchez Ugart / Laia Forès
1 min
Calvo demana la col·laboració dels Franco

MadridEl consell de ministres ha acordat aquest dijous continuar el procediment per exhumar Francisco Franco, després que hagi conclòs el termini d’al·legacions a la primera fase, que desplegava el decret convalidat pel Congrés.

En aquest sentit, el govern espanyol, a través de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, remetrà a l’Ajuntament de San Lorenzo del Escorial el projecte d’exhumació del cadàver del dictador del Valle de los Caídos, pertanyent a aquest municipi. A partir d’ara caldran un seguit d’informes, com un de la conselleria de Sanitat de la Comunitat de Madrid, que haurà d’emetre una resolució no vinculant en el termini d’un mes. Aleshores s’obrirà una fase d’al·legacions de deu dies i “es conclourà el procediment”, ha explicat la portaveu de l’executiu, Isabel Celaá.

D’aquesta manera a final d’any s'haurà acabat previsiblement la fase administrativa per a l’exhumació del cadàver de Franco, però, tal com va admetre dimecres el president espanyol, Pedro Sánchez, les modificacions necessàries en la llei de memòria històrica per impedir que la inhumació del cadàver es faci a l’Almudena, al centre de Madrid, podrien dur el procediment a l’any que ve.

En concret, el govern espanyol vol actuar en dos àmbits: d’una banda, prohibir per llei la inhumació del dictador en un lloc públic, i, de l’altra, endurir les sancions als actes d’enaltiment del franquisme, per arribar fins i tot a clausurar recintes on es permetin aquestes actituds.

stats