Publicitat
Publicitat

El govern espanyol es nega a traslladar la Dama d'Elx a Alacant

L'executiu al·ludeix "raons històriques" i en rebutja el retorn "temporal i permanent"

El govern espanyol ha descartat la cessió temporal o permanent de la Dama d'Elx a la ciutat per "raons històriques". També ha recordat que el bust, que es troba a Madrid, compta amb la "màxima protecció jurídica" ja que es troba sota el règim de béns d'interès cultural. D'aquesta manera el govern espanyol respon a la petició del senador de Compromís Carles Mulet, que afirmava que el retorn del bust a Elx s'emmarcaria en una "necessària descentralització" dels béns culturals de l'Estat. A més, el canvi d'ubicació de la peça hauria permès la creació d'un museu d'art ibèric amb seu a la ciutat alacantina. 

Mulet ha comparat la situació amb la dels béns de Sixena a Catalunya i ha lamentat un "tractament desigual" per part del govern espanyol. "Sense entrar a fons en l'assumpte, la mateixa doctrina que s'aplica per justificar el retorn d'obres d'art des de Catalunya a l'Aragó també és aplicable a l'art d'origen valencià que es troba a la comunitat de Madrid. En tots dos casos són obres venudes a tercers", ha lamentat el senador. 

L’Estat passa el litigi de Sixena per l’adreçador del 155

En la resposta a Mulet, l'executiu espanyol recorda que la Dama d'Elx és un bé del Patrimoni Històric Espanyol assignat a la col·lecció estable d'un museu de titularitat estatal, el Museu Arqueològic Nacional. "Com a museu de l'Estat compleix el paper de representació dels pobles i cultures que han traçat la història d'Espanya al llarg del temps i es configura com a element d'identitat del conjunt de l'arqueologia espanyola, tant en el marc nacional com en l'internacional. És en aquest àmbit on la Dama d'Elx pren sentit com a referent de la cultura ibèrica", ha apuntat.

També ha reiterat que l'escultura forma part "d'un patrimoni històric comú que la dota de projecció per sobre de la seva ubicació geogràfica o del seu àmbit local". A més, ha recordat que més d'1,8 milions de visitants han pogut contemplar la Dama d'Elx des de la reobertura del Museu Arqueològic Nacional.

Els llibres que ens fan grans

Etiquetes

Més continguts de

Els llibres que ens fan grans
PUBLICITAT
PUBLICITAT