Cultura
Cultura 19/02/2013

La crítica també es cola a l'entrega dels Premios Nacionales de Cultura

Marcos Giralt Torrente ha declarat que li fa "vergonya" reivindicar la cultura amb la situació actual del país. Entre els premiats aquest dimarts al Palau del Pardo hi ha el director Agustí Villaronga, el dissenyador Manolo Blahnik i el fotògraf Joan Fontcuberta

Efe
2 min
El príncep d'Astúries felicita el dibuixant Andrés Rábago "El Roto", després de fer lliurament del Premi Nacional d'Il·lustració dels 'Premios Nacionales' de Cultura corresponents als anys 2011 i 2012, durant una cerimònia celebrada avui al Palau del Pardo  / EFE

MadridL'escriptor Marcos Giralt Torrente,

Giralt ha demanat a l'Estat que vetlli pels centenars de famílies "llançades amb les seves pertinences a la marginalitat", després d'assenyalar que reivindicar la importància de la cultura li fa "certa vergonya" quan a Espanya estan en qüestió drets bàsics per la "cobdícia d'uns i la complicitat d'altres".

En representació dels premiats del 2012, el periodista Jesús Hermida, Premio Nacional de televisió del 2012, ha fet un al·legat a favor de la llibertat i ha demanat que aquesta llibertat per "crear, reformar, renovar i fins i tot revolucionar" segueixi vigent "avui, demà i sempre". El veterà informador ha proclamat: "Mai a la vida m'he vist envoltat de tanta llibertat, llibertat de crear, d'innovar, de reformar i llibertat d'expressar", i ha afegit que aquesta llibertat "pot canviar el món" i, tot i que "no sempre se li dóna suport" i fins i tot "de vegades és sacrificada", sempre segueix endavant.

Els guardonats de les dues edicions

Gairebé tots els 53 guardonats han assistit a l'entrega dels Premios Nacionales de Cultura de les edicions 2011 i 2012 al Palau del Pardo. L'actriu Blanca Portillo, el director Agustí Villaronga, el dissenyador de sabates Manolo Blahnik, la filòsofa Victòria Camps, l'humorista gràfic Andrés Rábago ('El Roto') i l'il·lustrador Emilio Urberuaga figuren entre els guardonats, juntament amb el fotògraf Joan Fontcuberta, el músic Santiago Auserón i l'escultor Jaume Plensa, que ha donat els diners del premi al Banc dels Aliments de Barcelona. El príncep d'Astúries ha fet el lliurament de la majoria dels premis, tot i que el lingüista Francisco Rodríguez Adrados ha recollit la distinció de mans de la princesa Letizia. Alguns dels guardonats no hi han anat, entre ells l'escriptor José Luis Sampedro, de 96 anys.

El príncep d'Astúries ha animat els creadors a mantenir "el bon nom d'Espanya" i "projectar amb força" el seu prestigi, ja que la cultura "és un dels grans actius" del país, "continua estant al més alt nivell" i contribueix a reforçar l'autoestima dels espanyols i la seva imatge internacional en un temps que es caracteritza per "la vulnerabilitat dels estereotips". També ha assistit a l'entrega José Ignacio Wert, ministre d'Educació i Cultura, que ha elogiat els premiats com a exemple "que el geni creatiu espanyol no s'atura", sinó que, en aquests "temps difícils", es fa "més agut i combatiu" i lluita per "posar el seu gra de sorra" a l'edifici cultural.

stats