Cultura 07/01/2020

Harvey Weinstein, qualificat de "depredador" sexual el primer dia del seu judici

Sorgeixen noves acusacions a la jurisdicció de Los Angeles

Ara
3 min
Harvey Weinstein al tribunal de Nova York el primer dia del seu judici per suposades agressions sexuals

BarcelonaEl judici per agressions sexuals contra el productor Harvey Weinstein va començar dilluns a Nova York, i tot apunta que serà dur:el fiscal el va qualificar de "depredador" a la vista prèvia i un grup de dones li va recordar a les portes del tribunal el que suposadament va fer. A més, Weinstein ha sigut imputat en nous casos a la jurisdicció de Los Angeles. Weinstein, de 67 anys, va arribar a la Cort Suprema encorbat i caminant amb l'ajuda d'un caminador, arran d'una operació recent a l'esquena. Allà hi estaven convocades la seva defensa i la Fiscalia per ultimar els detalls del procés, que es va endarrerir en diverses ocasions. Aquest dimarts la presència de mitjans ha sigut menor i no hi hagut cap grup de feministes protestant, i segueix el procés d'elecció del jurat.

Mentrestant, dilluns els seus advocats "feien, refeien i re-refeien" mocions, com va ironitzar el jutge James Burke. Weinstein està acusat per la Fiscalia de cinc delictes sexuals, dos dels quals de violació, per incidents relacionats amb dues dones les denúncies de les quals estan incloses en el cas, i s'espera que les autoritats cridin a testificar quatre dones més, una de les quals és l'actriu Annabella Sciorra. El judici continua aquest dimarts amb una primera revisió dels membres potencials del jurat. Està previst que la formació del jurat s'enllesteixi el 14 de gener.

A penes unes hores després d'acabar l'audiència, Weinstein era acusat per la Fiscalia del comtat de Los Angeles d'haver violat presumptament una dona i haver-ne agredit sexualment una altra. Aquestes noves acusacions faran que Weinstein previsiblement s'hagi de presentar al tribunal del comtat de Los Angeles després del procés a Nova York. Els càrrecs contra el productor a Los Angeles són fruit de la feina de l'equip especial constituït a finals del 2017 per avaluar i investigar els nombrosos casos d'abús i assetjament sexual a Hollywood coneguts arran del moviment #MeToo.

Complir la llei "de la manera més humana possible"

Un centenar de periodistes estaven expectants pel "primer cas penal del moviment #MeToo" i també hi havia un grup de dones que l'acusen d'abusos, entre les quals hi ha l'actriu Rose McGowan, una de les seves majors detractores, que es va dirigir directament a ell al carrer: "Estimat Harvey, no importen les mentides que et diguis a tu mateix: tu ho vas fer".

Weinstein va guardar silenci durant una audiència que va durar una hora i mitja, durant la qual el seu equip d'advocats, encapçalats per la polèmica Donna Rotunno, intentaven aconseguir que el jutge al capdavant de la Fiscalia fes concessions, la punta de llança de la qual és l'assistent del fiscal Joan Illuzzi-Orbon, que va dir que les autoritats estan complint la llei "de la manera més humana possible" per compartir informació amb la defensa, però va expressar el seu desacord en mostrar-los els telèfons mòbils que va lliurar una testimoni o notes d'entrevistes amb dones que han acusat Weinstein de mala conducta sexual. "Són afers molt sensibles per a les testimonis [...] Senzillament no ho compartirem amb la persona que és el depredador en aquesta sala", una qualificació que va provocar la protesta de Rotunno.

Set fotografies "extremadament rellevants"

L'advocada de Weinstein va demanar "eliminar" Annabella Sciorra com a testimoni –és l'única identificada– per haver fet comentaris "degradants i humiliants". El magistrat va atendre unes altres peticions de la fiscalia, com ara prohibir que el productor pugui sortir de l'estat, tret de la seva casa a Connecticut, i admetre set fotografies "extremadament rellevants", que malgrat tot haurà de decidir com gestiona perquè es mantinguin en privat.

Burke va donar un cop de mà als lletrats de Weinstein quan va excloure un dels seus testimonis, el detectiu Nicholas DiGaudio, suposadament apartat del cas per ocultar proves favorables per a la defensa. Això va portar a la retirada d'un càrrec. També va denegar una petició dels lletrats de Weinstein perquè el jurat estigués aïllat durant el procés, en un espai sense accés a fonts d'informació perquè hi hagués un "judici just".

L'advocada Gloria Allred, que representa una de les denunciants, Mimi Haleyi, i Sciorra com a testimoni, va destacar després que la defensa volia un jurat aïllat davant la preocupació de possibles noves imputacions en altres jurisdiccions.

stats