Cultura 10/03/2022

Iceta anuncia un contracte laboral artístic que "s'adequa a la intermitència del sector"

L'objectiu és que el nou decret llei entri en vigor l'1 d'abril

ARA
2 min
Miquel Iceta com a nou ministre

BarcelonaEl ministre de Cultura, Miquel Iceta, ha anunciat la creació d'un nou model contractual que s'adequa a la intermitència del sector artístic: el contracte laboral artístic de duració determinada. "És un model contractual que dona resposta a l'especificitat del sector perquè la intermitència és una de les seves característiques fonamentals", ha dit el ministre, que ha presentat la mesura en una roda de premsa recollida per l'ACN. Es preveu que el nou contracte entri en vigor l'1 d'abril.

El ministre de Cultura i el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, han presidit aquest dijous la tercera reunió de la comissió interministerial per a l'elaboració de l'Estatut de l'Artista. Iceta ha parlat dels avenços sobre aquesta iniciativa i ha destacat que l'informe de l'Estatut de l'Artista aprovat al Congrés establia 57 mesures concretes i 17 recomanacions. Segons el ministre, 38 d'aquestes mesures ja estan acordades entre els ministeris competents.

"Els treballadors del sector de la cultura tenen unes especificitats que han de ser recollides i contemplades i d'això tracta l'Estatut de l'Artista", ha apuntat Iceta. Així mateix, ha anunciat que d'aquí unes setmanes entrarà en vigor el reial decret llei, que desenvolupa el ministeri de Treball i Economia Social, amb el qual es crea per primera vegada "un contracte laboral artístic de duració temporal que s'ajusta a les necessitats i especificitats del sector".

En aquest context, ha explicat que un dels grans avenços és la revisió del reial decret 1435/1985, que regula la relació laboral especial dels artistes en espectacles públics. A més, s'ampliaran i clarificaran els supòsits en els quals es pot compatibilitzar la pensió de jubilació i l'activitat artística. Iceta ha subratllat que un dels grans reptes de l'Estatut de l'Artista és "una regulació ajustada que garanteixi, dins de les necessàries especificitats, una contractació indefinida als artistes i tècnics amb dedicació estable a l'activitat i la regulació amb certeses i garanties de la contractació temporada". L'objectiu és que el nou decret llei entri en vigor l'1 d'abril.

stats