Cultura 22/11/2021

Ildefonso Falcones, absolt del delicte fiscal

Un jutjat de Barcelona no veu provat que simulés contractes i evadís més de 120.000 euros anuals a paradisos fiscals

ARA
2 min
L'escriptor Ildefonso Falcones i la seva dona María del Carmen Rosich durant el judici.

BarcelonaUn jutjat penal de Barcelona ha absolt l'escriptor i advocat Ildefonso Falcones del delicte de frau fiscal de 744.000 euros pels drets d'autor de les seves obres, pel qual la Fiscalia demanava per a ell sis anys. La magistrada del jutjat penal número 25 considera que no s'ha pogut demostrar que l'autor de La catedral del mar signés contractes ficticis amb empreses en paradisos fiscals per cedir-los els drets d'autor i desviar-ne els beneficis a l'estranger. En tot cas, considera que cap de les quotes defraudades superaria els 120.000 euros anuals i, per tant, no es podrien considerar delictives, tal com informa l'ACN.

Segons considera provat la sentència, Falcones va registrar La catedral del mar el 1999 però no va ser fins al juliol del 2004 que va signar un contracte amb una agència literària i va acordar-ne la publicació amb l'editorial Random House Mondadori. El novembre del 2004 l'autor va cedir els drets d'autor de l'obra al seu bufet d'advocats, compartit amb l'esposa, per 3.000 euros per a totes les llengües i modalitats d'edició i per temps indefinit. L'endemà d'aquesta cessió, el bufet va signar el contracte d'edició amb l'editorial per publicar el llibre en castellà a tot el món per 10.000 euros i poques setmanes després el va signar per publicar-lo en català per 3.000 euros més.

Va ser l'any següent, el 2005, quan el seu germà, representant el bufet d'advocats, va cedir els drets de l'obra per tot el món a una societat dominicana per 60.000 euros, però reservant-se un 20% dels beneficis per al bufet. El 2006 l'escriptor va cedir els drets de les seves properes deu obres literàries a una empresa propietat del seu germà per 3.000 euros mensuals, amb una reserva del 20% dels beneficis econòmics per al propi autor i amb la condició que liquidés un deute de 106.000 euros amb Hisenda.

En els anys subsegüents els drets de les obres es van anar cedint a diverses empreses. El 2010 l'autor, el seu bufet d'advocats i algunes empreses del seu germà van firmar a la República Dominicana una renovació dels drets d'autor de les obres per les versions audiovisuals. A més, una empresa dominicana del seu germà es comprometia a facilitar un habitatge a Falcones a Barcelona valorat entre 2,5 i 4 milions d'euros amb lloguer amb opció de compra. El 2011 l'empresa Mezzanine Investments va comprar un habitatge al barri de Tres Torres per 1,9 milions d'euros que va llogar al bufet d'advocats i que aquest va cedir a la dona de Falcones perquè hi visqués el matrimoni.

El matrimoni va aprofitar l'amnistia fiscal promoguda pel govern del PP per regularitzar diners que tenia a l'estranger, 1,3 milions en total. Altres despeses i retirades de diners es consideren prescrits penalment.

stats